Пиле с кускус по марокански


Време за приготвяне
90 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 4 бр.
    пилешки бутчета
  • 140 мл
    маслиново масло
  • 250 г
    лук
  • 1 г
    куркума
  • 250 мл
    пилешки бульон
  • 70 г
    зелени маслини
  • 1 с.л.
    мед
  • 50 г
    стафиди
  • 1 бр.
    лимон
  • 3 стръка
    кориандър
  • 200 г
    тиквички
  • 200 г
    кускус
  • 150 г
    червени чушки
  • 2 скилидки
    чесън
  • 5 бр.
    черни маслини (без костилки)
  • 20 г
    настърган джинджифил
  • 1 г
    канела

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    За маринатата, 100 г лук, чушките, чесънът и маслините се поставят в чопър и се смилат. Прибавят се подправките и 40 мл маслиново масло и всичко се разбърква добре.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Долната и горната част на бутчетата се разделят, кожата се отстранява и месото се слага в маринатата. Оставя се за 30 минути, като периодично се обръща.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    В съд се сипва маслиновото масло, запържват се 150 г лук, прибавя се куркумата, кимионът и месото заедно с маринатата. Разбърква се и пилето се изпържва, след което се слагат пилешкият бульон и маслините. Сместа се готви за 30 минути на слаб огън.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Към края се прибавят стафидите, медът и кориандърът. Подправя се със сол и пипер и се оставя да почине 15 минути.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Кускусът се залива с вряла вода, вари се за кратко, дърпа се от огъня и се оставя да набъбне. Тиквичките се режат на дебели шайби и се бланшират в подсолена вода. На дъното на купата се слага кускусът, прибавя се месото, след това сготвените зеленчуци, ястието се гарнира обилно с лимонова кора и се поднася.

Подобни рецепти