Печено агнешко с бланширани зеленчуци


Време за приготвяне
120 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

1.5 кг
агнешко месо от плешка
1 с.л.
горчица
5 с.л.
олио
1 глава
лук
1 стрък
розмарин
100 г
едро смлени бадеми
1 с.л.
наситнен розмарин
100 г
краве масло
с.л.
галета
1 шепа
магданоз
2 скилидки
чесън
1 кг
зеленчуци (броколи, моркови, царевица, грах и др.)

Приготвяне

1
Месото се посолява, натрива се с олио и горчица и се оставя настрана. Колкото по-дълго стои месото, толкова по-интензивен ще бъде вкусът му.
2
Поставя се в тава, ако е нужно се прибавя още малко олио, сипват се 100 мл вода и се прибавят лукът – почистен и нарязан на четири, и розмаринът. Тавата се покрива с алуминиево фолио и се слага в загрята на 180 °С фурна, където месото се пече около 1 час, докато омекне.
3
В блендер се смилат бадемите, розмаринът, маслото, галетата, листата магданоз, чесънът, сол и пипер. Месото се намазва с получената смес и се връща във фурната. Пече се, докато се образува хрупкава коричка.
4
Агнешко се сервира със зеленчуци, сварени в подсолена вода.

Подобни рецепти