Печена свинска плешка с ароматна сол


Време за приготвяне
270 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 3 кг
    свинска плешка без кост
  • 100 мл
    маслиново масло
  • 2 с. л.
    сол
  • 2 с. л.
    семена от копър
  • 4 стръка
    розмарин
  • 1 стрък
    прясна салвия
  • 1 ч. л.
    черен пипер на зърна
  • 5 скилидки
    чесън
  • 1 бр.
    лимон
  • 4 бр.
    моркови
  • 2 глави
    червен лук
  • 1 глава
    резене
  • 3 с. л.
    балсамов оцет
  • 1 с. л.
    мед
  • 2 стръка
    мащерка
  • 2 бр.
    пащърнак

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Ароматната сол се приготвя, като копъровото семе, листенцата розмарин, салвията, черният пипер, солта, чесънът и настърганата лимонова кора се смилат в блендер.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    В месото с нож се правят прорези, за да може месото да се овкуси по-добре. Намазва се с половината маслиново масло и в него се втрива ароматната сол.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    След това се завързва стегнато с готварски конец. Прибира се в хладилник поне за 6 часа. Изважда се и се оставя за около 1 час на стайна температура.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Слага се върху решетка за печене, която е поставена в тава, застлана с хартия за печене, и се пече 30 минути в загрята на 220°С фурна. След това температурата се намалява на 150°С и месото се пече още 3 часа и 30 минути.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Морковите, пащърнакът и лукът се белят и се режат на едро заедно с резенето. Овкусяват се с мащерката, сол и черен пипер.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Оцетът, медът и останалото маслиново масло се разбъркват и с тях се заливат зеленчуците. Разбъркват се отново. Добавят се в тавата при месото 1 час преди да е готово.

Подобни рецепти