Печена свинска плешка с ароматна сол


Време за приготвяне
270 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

3 кг
свинска плешка без кост
100 мл
маслиново масло
2 с. л.
сол
2 с. л.
семена от копър
4 стръка
розмарин
1 стрък
прясна салвия
1 ч. л.
черен пипер на зърна
5 скилидки
чесън
1 бр.
лимон
4 бр.
моркови
2 глави
червен лук
1 глава
резене
3 с. л.
балсамов оцет
1 с. л.
мед
2 стръка
мащерка
2 бр.
пащърнак

Приготвяне

1
Ароматната сол се приготвя, като копъровото семе, листенцата розмарин, салвията, черният пипер, солта, чесънът и настърганата лимонова кора се смилат в блендер.
2
В месото с нож се правят прорези, за да може месото да се овкуси по-добре. Намазва се с половината маслиново масло и в него се втрива ароматната сол.
3
След това се завързва стегнато с готварски конец. Прибира се в хладилник поне за 6 часа. Изважда се и се оставя за около 1 час на стайна температура.
4
Слага се върху решетка за печене, която е поставена в тава, застлана с хартия за печене, и се пече 30 минути в загрята на 220°С фурна. След това температурата се намалява на 150°С и месото се пече още 3 часа и 30 минути.
5
Морковите, пащърнакът и лукът се белят и се режат на едро заедно с резенето. Овкусяват се с мащерката, сол и черен пипер.
6
Оцетът, медът и останалото маслиново масло се разбъркват и с тях се заливат зеленчуците. Разбъркват се отново. Добавят се в тавата при месото 1 час преди да е готово.

Подобни рецепти