Пастицио


Време за приготвяне
90 мин
Трудност

категория
  • Пица, паста и хляб
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 500 г
    макарони
  • 150 г
    кашкавал
  • 80 мл
    маслиново масло
  • 600 г
    телешка кайма
  • 680 г
    пасирани домати от консерва
  • 1 глава
    лук
  • 2 скилидки
    чесън
  • 1 ч.ч.
    червено вино
  • 60 мл
    маслиново масло
  • 1 бр.
    канела
  • 3 бр.
    карамфил
  • 1 щипка
    сух риган
  • 1 щипка
    захар
  • 0.5 връзка
    магданоз
  • 100 г
    краве масло
  • 100 г
    брашно
  • 1 л
    прясно мляко
  • 2 бр.
    жълтъци

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Макароните се сваряват в подсолена вода (трябва да останат леко твърди). Отцеждат се и се поливат с 20 мл маслиново масло, за да не се слепят.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Останалото маслиново масло за плънката се сгорещява и в него се задушават лукът и чесънът, нарязани наситно. Прибавя се каймата и се бърка, докато стане на трохи. Слагат се подправките – канелата, карамфилът, риганът, сол и черен пипер. Налива се виното и отново се разбърква.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Прибавят се доматите и захарта и се поръсва с наситнения магданоз. Когато се сгъсти, се дръпва от огъня, а канелата и карамфилът се отстраняват.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Маслото за соса „Бешамел“ се загрява в тиган, прибавя се брашното и при непрекъснато бъркане се запържва до златисто.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Посолява се и се налива затопленото прясно мляко. Оставя се на котлона, докато се сгъсти, и се прибавят жълтъците. Половината от макароните се разпределят в намаслена тава.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Отгоре се поставя от плънката и се изсипват останалите макарони. Залива се с бешамела. Ястието се пече около 40 минути в загрята на 180°С фурна , като 10 минути преди да се извади, се поръсва с настъргания кашкавал.

Подобни рецепти