Пастицио


Време за приготвяне
90 мин
Трудност

категория
  • Пица, паста и хляб
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

500 г
макарони
150 г
кашкавал
80 мл
маслиново масло
600 г
телешка кайма
680 г
пасирани домати от консерва
1 глава
лук
2 скилидки
чесън
1 ч.ч.
червено вино
60 мл
маслиново масло
1 бр.
канела
3 бр.
карамфил
1 щипка
сух риган
1 щипка
захар
0.5 връзка
магданоз
100 г
краве масло
100 г
брашно
1 л
прясно мляко
2 бр.
жълтъци

Приготвяне

1
Макароните се сваряват в подсолена вода (трябва да останат леко твърди). Отцеждат се и се поливат с 20 мл маслиново масло, за да не се слепят.
2
Останалото маслиново масло за плънката се сгорещява и в него се задушават лукът и чесънът, нарязани наситно. Прибавя се каймата и се бърка, докато стане на трохи. Слагат се подправките – канелата, карамфилът, риганът, сол и черен пипер. Налива се виното и отново се разбърква.
3
Прибавят се доматите и захарта и се поръсва с наситнения магданоз. Когато се сгъсти, се дръпва от огъня, а канелата и карамфилът се отстраняват.
4
Маслото за соса „Бешамел“ се загрява в тиган, прибавя се брашното и при непрекъснато бъркане се запържва до златисто.
5
Посолява се и се налива затопленото прясно мляко. Оставя се на котлона, докато се сгъсти, и се прибавят жълтъците. Половината от макароните се разпределят в намаслена тава.
6
Отгоре се поставя от плънката и се изсипват останалите макарони. Залива се с бешамела. Ястието се пече около 40 минути в загрята на 180°С фурна , като 10 минути преди да се извади, се поръсва с настъргания кашкавал.

Подобни рецепти