Паста със сос от леща
Време за приготвяне
30 мин
Трудност
категория
- Пица, паста и хляб
- Основни ястия
- Вегетариански ястия
Съставки
Съставки за
Порции
400 г
пълнозърнеста паста
80 г
леща
2 скилидки
чесън
4 с.л.
маслиново масло
2 с.л.
счукани ядки (по избор)
1 с.л.
наситнен копър
1 бр.
дафинов лист
Приготвяне
1
Маслиново масло се сгорещява в голям тиган и в него за кратко се запържват нарязаният на ситно чесън и ядките.
2
Налива се малко вода и след като заври, се слагат дафиновият лист и лещата.
3
Вари се около 20 минути на умерен огън, докато лещата омекне.
4
Междувременно пастата се слага във вряща подсолена вода и се готви, докато стане ал денте.
5
След като лещата се превърне в сос, се овкусява със сол и черен пипер и съдът се дърпа от огъня.
6
Слага се отцедената паста и малко от водата от варенето. Разбърква се, поръсва се с копъра и се поднася със свежа салата.
Когато ястието е готово, преди поднасяне можете да го задушите за 5 минути под капак.