Спагетите се сваряват във вряща, подсолена вода и се отцеждат, а от водата се запазват около 100 мл.
2
В блендер се слагат ситно нарязаният босилек, кедровите ядки, настърганите сирена, пресованият чесън и около 50 мл от маслиновото масло.
3
Съставките се смилат на гъста паста, след което се прибавя останалото маслиново масло и сол и всичко се разбърква за кратко. Пестото се слага в порцеланов или стъклен съд с капак.
4
Маслото се разтопява в голям съд, прибавят се 2–3 с. л. от пестото и се разбърква за кратко. Сипват се спагетите и заделената вода от варенето. Разбърква се добре, но внимателно, и се загрява.
5
По желание се добавя още песто. Ястието се сервира веднага. Пестото може да се сервира също и с други видове паста, като ньоки, пене, фусили и др.
Съставки
Съставки за
Порции
1 пакет
спагети
20 г
краве масло
40 г
пресен босилек
40 г
кедрови ядки
40 г
настърган пармезан
3 скилидки
чесън
100 мл
маслиново масло
40 г
настъргано сирене „Пекорино”
Приготвяне
1
Спагетите се сваряват във вряща, подсолена вода и се отцеждат, а от водата се запазват около 100 мл.
2
В блендер се слагат ситно нарязаният босилек, кедровите ядки, настърганите сирена, пресованият чесън и около 50 мл от маслиновото масло.
3
Съставките се смилат на гъста паста, след което се прибавя останалото маслиново масло и сол и всичко се разбърква за кратко. Пестото се слага в порцеланов или стъклен съд с капак.
4
Маслото се разтопява в голям съд, прибавят се 2–3 с. л. от пестото и се разбърква за кратко. Сипват се спагетите и заделената вода от варенето. Разбърква се добре, но внимателно, и се загрява.
5
По желание се добавя още песто. Ястието се сервира веднага. Пестото може да се сервира също и с други видове паста, като ньоки, пене, фусили и др.