Паста с песто "Дженовезе"


Време за приготвяне
25 мин
Трудност

категория
  • Пица, паста и хляб
  • Основни ястия
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 1 пакет
    спагети
  • 20 г
    краве масло
  • 40 г
    пресен босилек
  • 40 г
    кедрови ядки
  • 40 г
    настърган пармезан
  • 3 скилидки
    чесън
  • 100 мл
    маслиново масло
  • 40 г
    настъргано сирене „Пекорино”

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Спагетите се сваряват във вряща, подсолена вода и се отцеждат, а от водата се запазват около 100 мл.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    В блендер се слагат ситно нарязаният босилек, кедровите ядки, настърганите сирена, пресованият чесън и около 50 мл от маслиновото масло.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Съставките се смилат на гъста паста, след което се прибавя останалото маслиново масло и сол и всичко се разбърква за кратко. Пестото се слага в порцеланов или стъклен съд с капак.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Маслото се разтопява в голям съд, прибавят се 2–3 с. л. от пестото и се разбърква за кратко. Сипват се спагетите и заделената вода от варенето. Разбърква се добре, но внимателно, и се загрява.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    По желание се добавя още песто. Ястието се сервира веднага. Пестото може да се сервира също и с други видове паста, като ньоки, пене, фусили и др.

Подобни рецепти