Пай с репички и моркови


Време за приготвяне
60 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

250 г
брашно
0.5 ч.л.
сол
0.5 ч.л.
бакпулвер
120 г
краве масло
2 бр.
жълтък
220 г
заквасена сметана
2 бр.
яйца
150 г
свежо сирене
100 г
настъргано сирене „Ементал“
250 г
моркови
250 г
репички
0.25 връзка
магданоз
1 ч.л.
сол
0.25 ч.л.
смлян кимион

Приготвяне

1
Брашното се разбърква със солта и бакпулвера. Прибавя се нарязаното на кубчета масло и се претрива с пръсти, докато се получат трохи. Прибавят се жълтъците и 1 с. л. от заквасената сметана и тестото се разбърква добре. Ако е нужно, се добавя 1 с.л. вода. Оформя се на топка, увива се във фолио за свежо съхранение и се слага в хладилник за час.
2
Морковите и репичките се почистват и обелват, нарязват се и се варят в подсолена вода за 7 минути. Отцеждат се и се оставят да се охладят.
3
В купа се чукват яйцата, слагат се свежото сирене, заквасената сметана и настърганото сирене „Ементал“. Овкусява се със солта, черния пипер, кимиона и ситно нарязания магданоз. Разбърква се добре.
4
Фурната се загрява на 180 °С. Охладеното тесто се разточва на тънка кора и се слага в тава. Надупчва се с вилица, отгоре се разпределят морковите и репичките, а върху тях – плънката. Паят се пече за 30 минути, докато се зачерви.

Подобни рецепти