Пай с горски гъби и свинско


Време за приготвяне
120 мин
Трудност

категория
  • Рецептите на chef Ангелов
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

320 г
брашно
150 г
краве масло
1 ч. л.
смлян кимион
1 бр.
яйце
500 г
свински гърди
3 глави
лук
6 бр.
моркови
6 скилидки
чесън
1.5 връзка
магданоз
5 бр.
дафинов лист
10 бр.
бахар на зърна
12 стръка
мащерка
1 с. л.
пипер меланж
1 с. л.
горчица
100 мл
червено вино
200 мл
вода
1 с. л.
олио
200 г
челядинки
250 г
печурки (микс от бели и кафяви)
400 г
кладница
1 бр.
лимон
100 г
нарязани лешници

Приготвяне

1
Брашното (1 с. л. се отделя) се разбърква със солта и кимиона. 130 г от студеното масло се нарязва на кубчета, претрива се с овкусеното брашно, добавя се яйцето и се замесва твърдо тесто. Прибира се в хладилник за поне 30 минути.
2
Две глави лук се нарязват на четвъртини, а 4 от морковите на кръгчета. Месото се намазва с горчица и заедно с 4 скилидки чесън, дръжките от 1 връзка магданоз, бахарът, дафиновите листа, 10 стръка мащерка, пиперът меланж, горчицата и водата се слагат в тава. Налива се виното и се пече 1 час и 30 минути на 180 градуса с вентилатор, докато месото стане крехко. Когато e готово, се накъсва.
3

Останалите моркови, лук, чесън и дръжките от 1/3 връзка магданоз се наситняват и се запържват в олиото и останалото масло. Добавя се отделеното брашно, което се запържва до златисто.


4
Печурките се нарязват на едри парчета и се слагат при зеленчуците, заедно с накъсаните гъби кладница и челядинките. Ако е необходимо, се сипва още мазнина. Когато гъбите омекнат, се добавя сосът от печеното месо, овкусява се с 3 стръка мащерка и се посолява. Добавя се накъсаното месо, наситненият магданоз, настърганата лимонова кора и се поръсва с прясно смлян черен пипер. Готви се 5–10 минути.
5
Тестото се разточва на кора с дебелина 0,5 мм. Слага се в подходяща форма за печене. Надупчва се с вилица и се пече в предварително загрята фурна с вентилатор на 180 градуса за 15–20 минути.
6
В купа се смесват предварително накълцаните на едро лешници, 5 стръка наситнен магданоз, 2 стръка мащерка и сол на вкус.
7
Плънката се изсипва върху изпечената кора. Поръсва се с лешниковата смес и паят се допича за още 10 минути във фурната на 180 градуса.
8
Паят се сервира топъл.

Подобни рецепти