- 2 бр.пъстърва
- 1 бр.морков
- 1 стръкстеблена целина
- 2 бр.дафинов лист
- 4 стръкамащерка
- 2 стръкамагданоз
- 5 с.л.краве масло
- 2 с.л.брашно
- 500 млбяло вино
- 1 главашалот
- 1 с.л.лимонов сок

Пъстърва със сос от бяло вино
Време за приготвяне
40 минТрудност
категория
- Основни ястия
- Рибни ястия
Съставки
Съставки за
Порции
- 2 бр.пъстърва
- 1 бр.морков
- 1 стръкстеблена целина
- 2 бр.дафинов лист
- 4 стръкамащерка
- 2 стръкамагданоз
- 5 с.л.краве масло
- 2 с.л.брашно
- 500 млбяло вино
- 1 главашалот
- 1 с.л.лимонов сок
Приготвяне
- accessibility.recipes.cookingstepМорковът и целината се почистват, нарязват се на дълги парченца и заедно с 2 стръка мащерка, магданоза и 1 дафинов лист се завързват с конец.
- accessibility.recipes.cookingstepРибата се филетира, кожата се маха.
- accessibility.recipes.cookingstepКостите от рибата се слагат в тенджера. Заливат се с 1 л студена вода и се кипва. Отпенва се. В тенджерата се добавят завързаните подправки и счуканият бял пипер (1/2 ч. л.). Готви се 15–20 минути.
- accessibility.recipes.cookingstepОколо 2 с. л. от маслото за соса се загряват и в него се запържва брашното. Наливат се 200 мл от топлия рибен бульон – малко по малко до получаването на кадифен сос велуте.
- accessibility.recipes.cookingstep
Лукът се наситнява и заедно с другия дафинов лист, 2 стръка мащерка и 1/4 ч. л. бял пипер се готвят във виното, докато омекне и се редуцира наполовина. Налива се велутето. Пасира се и се прецежда. Добавят се останалото масло и лимоновият сок. Рибата се овкусява със сол и черен пипер. Готви се на плоча, намазана с маслиново масло. Поднася се със соса.
Пъстървите трябва да са по 400 г всяка.