Пъстърва със сос от бяло вино


Време за приготвяне
40 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия
  • Рибни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 2 бр.
    пъстърва
  • 1 бр.
    морков
  • 1 стрък
    стеблена целина
  • 2 бр.
    дафинов лист
  • 4 стръка
    мащерка
  • 2 стръка
    магданоз
  • 5 с.л.
    краве масло
  • 2 с.л.
    брашно
  • 500 мл
    бяло вино
  • 1 глава
    шалот
  • 1 с.л.
    лимонов сок

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Морковът и целината се почистват, нарязват се на дълги парченца и заедно с 2 стръка мащерка, магданоза и 1 дафинов лист се завързват с конец.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Рибата се филетира, кожата се маха.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Костите от рибата се слагат в тенджера. Заливат се с 1 л студена вода и се кипва. Отпенва се. В тенджерата се добавят завързаните подправки и счуканият бял пипер (1/2 ч. л.). Готви се 15–20 минути.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Около 2 с. л. от маслото за соса се загряват и в него се запържва брашното. Наливат се 200 мл от топлия рибен бульон – малко по малко до получаването на кадифен сос велуте.
  5. accessibility.recipes.cookingstep

    Лукът се наситнява и заедно с другия дафинов лист, 2 стръка мащерка и 1/4 ч. л. бял пипер се готвят във виното, докато омекне и се редуцира наполовина. Налива се велутето. Пасира се и се прецежда. Добавят се останалото масло и лимоновият сок. Рибата се овкусява със сол и черен пипер. Готви се на плоча, намазана с маслиново масло. Поднася се със соса.


    Пъстървите трябва да са по 400 г всяка. 

Подобни рецепти