Пържен шаран със сос


Време за приготвяне
60 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия
  • Рибни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

1.5 кг
шаран
1 ч.л.
сух естрагон
1 глава
лук
0.5 глава
пащърнак
100 г
белени бадеми
0.5 брой
лимон
100 мл
бяло вино „Совиньон блан“
2 с.л.
маслиново масло
3 стръка
целина
3 бр.
дафинов лист
0.5 ч.л.
бахар на зърна
0.5 ч.л.
захар
2 с.л.
брашно

Приготвяне

1
Рибата се почиства и се нарязва на котлети. Брашното се смесва със солта, черния пипер и естрагона. Рибата се овалва в ароматното брашно и се пържи в сгорещено маслиново масло от двете страни до златисто.
2
Лукът за соса се нарязва на полумесеци и се запържва в маслиновото масло до златисто. Залива се с 1 л вода, прибавят се наситненият керевиз, нарязаният на ситно пащърнак, дафиновите листа и бахарът. Оставя се на котлона на слаб огън за около 20 минути. След това се прецежда, налива се виното, слага се настърганата кора от лимона и половината му сок, както и захарта.
3
Бадемите се нарязват на дълго и тънко, сипват се към ароматния бульон и се оставя да кипне за 5 минути. Брашното се запича на сух тиган, прибавя се към горещия бульон при непрестанно бъркане, за да не се образуват бучки. Кипва се и щом леко се сгъсти, сосът е готов. Подправя се със сол и черен пипер. Рибата се подрежда в чинии и се поднася със соса.

Подобни рецепти