Пъдпъдъци с лимонов сос и хрупкави брускети


Време за приготвяне
40 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия
  • Бургери, сандвичи и брускети

Съставки

Съставки за
 
Порции

6 бр.
пъдпъдък
100 г
тънки резени бекон
1 глава
чесън
1 бр.
портокал
1.5 бр.
лимон
2 стръка
розмарин
125 мл
бяло вино
60 г
краве масло
1 бр.
багета
100 г
маслини „Каламата“
100 г
черни маслини (без костилки)
100 мл
маслиново масло
2 бр.
аншоа от консерва
1 с. л.
каперси

Приготвяне

1
Корите на портокала и лимона се настъргват. Лимонът се филетира, а розмаринът се наситнява.
2
Пъдпъдъците се овкусяват със сол и черен пипер. Покриват се с ленти бекон и се запържват до златисто всгорещено масло на няколко пъти. Изваждат се в тава.
3
В същата мазнина за кратко се запържват корите от цитрусите, розмаринът и разполовената глава чесън. Изсипват се върху месото.
4
Пъдпъдъците се пекат за 8–10 минути в загрята на 200 °С фурна с вентилатор. Изваждат се и се оставят настрана, а тавата със соса от печенето се слага на умерен огън. Прибавят се филетата лимон, налива се виното и се оставя да се редуцира, докато течността намали обема си наполовина и леко се сгъсти.
5
Дърпа се от котлона и се добавят около 60 г студено краве масло. Разбърква се добре, докато се получи гъст, плътен и гладък сос.
6
Тапенадата се приготвя като маслините, каперсите, чесънът и аншоата се смилат. Получената смес се овкусява със сол, черен пипер, настърганата кора и сока от 1/2 лимон. Налива се и маслиновото масло и се разбърква добре.
7
Багетата се реже на филийки, които се запичат в загрята на 180°С фурна с вентилатор. Изваждат се и се намазват с тапенадата.
8
Пъдпъдъците се поднасят със соса и брускетите.

Подобни рецепти