Осо буко


Време за приготвяне
150 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

4 бр.
телешки джолан с кост (с дебелина 4–5 см)
80 г
лук
50 г
грубо смляно брашно
25 г
краве масло
150 мл
бяло вино
1 бр.
кубче телешки бульон
3 скилидки
чесън
4 бр.
сушени сливи
1 стрък
розмарин
2 с.л.
маслиново масло
1 с.л.
настъргана лимонова кора

Приготвяне

1
Месото се овкусява със сол и черен пипер, след което се овалва от двете страни в брашно.
2
Маслото и маслиновото масло се загряват в широк съд на умерен огън. Месото се слага в сгорещената мазнина и се пържи около 4 минути от едната страна до златистокафяво.
3
След това парчетата се обръщат и между тях се слага ситно нарязаният лук. Пържат се още 4 минути, прибавя се 1 скилидка пресован чесън, налива се виното, и ястието се задушава 1–2 минути.
4
Наливат се около 500 мл гореща вода, прибавят се телешкият бульон и сушените сливи, и котлонът се намалява.
5
Готви се около 2 часа, или докато месото стане крехко.
6
За приготвянето на гремолата се смесват останалият нарязан чесън, настърганата на лентички лимонова (или портокалова) кора и наситненият розмарин.
7
Ястието се сервира поръсено с гремолата.

Подобни рецепти