Ориз с варени яйца и риба


Време за приготвяне
45 мин
Трудност

категория
  • Вегетариански ястия
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 2 бр.
    яйца
  • 200 г
    дългозърнест ориз
  • 2 бр.
    консерва скумрия в собствен сос
  • 300 г
    домати
  • 40 г
    пречистено масло (гхи)
  • 80 г
    лук
  • 2 скилидки
    чесън
  • 1 бр.
    люта чушка
  • 1 стрък
    наситнен кориандър
  • 2 с. л.
    лимонов сок
  • 2 с. л.
    настърган джинджифил
  • 1 ч. л.
    синапено семе
  • 1 ч. л.
    къри на прах
  • 1 ч. л.
    куркума

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Яйцата се сваряват и се обелват.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Оризът се сварява в подсолена вода за 10 минути, отцежда се и се измива със студена вода, докато се охлади напълно. Отново се отцежда добре.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Доматите се нарязват на кубчета.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Маслото гхи се разтопява и в него се сотират за 5 минути джинджифилът, наситненият лук и смачканият чесън. Добавят се кърито, куркумата, синапеното семе и се бърка още 1–2 минути.Пречистването на маслото става чрез нагряване до определени градуси. Полученият продукт е с различни вкусови качества и има различно поведение при нагряване.  
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Слагат се доматите и лимоновият сок и се оставя на огъня за 2 минути.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    После се сипват оризът, наситнената люта чушка и две трети от нарязания кориандър. Посолява се и се разбърква леко, докато оризът се загрее.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Слагат се нарязаните на кубчета яйца и накъсаната скумрия, разбърква се и ястието се поднася с останалия кориандър.

Подобни рецепти