Млечни кюфтенца с доматен сос


Време за приготвяне
40 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 200 г
    кашкавалена извара
  • 100 г
    краве сирене
  • 1 бр.
    яйце
  • 50 г
    кашкавал
  • 3 с.л.
    брашно
  • 1 връзка
    магданоз
  • 100 мл
    олио
  • 300 г
    домати
  • 1 глава
    лук
  • 1 бр.
    морков
  • 1 бр.
    малка глава целина
  • 50 мл
    готварска сметана
  • 2 с.л.
    маслиново масло
  • 1 щипка
    захар

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Изварата и натрошеното сирене се слагат в купа. Прибавят се яйцето и брашното. Всичко се разбърква добре. Кашкавалът се настъргва и се прибавя към сместа. Овкусява се с половин връзка наситнен магданоз, сол и черен пипер, и отново се разбърква, до получаването на гъста лепкава смес. С навлажнени ръце се оформят малки кюфтета.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Олиото се сгорещява и кюфтетата се пържат, като в момента на поставянето им в мазнината, огънят се намалява, за да не прегорят. Когато се зачервят от едната страна, се обръщат. Изваждат се върху салфетка, за да се отцедят от излишната мазнина.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Лукът, морковът и целината се обелват и се нарязват на кубчета. Маслиновото масло за соса се сгорещява и зеленчуците се запържват за 5–10 минути.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Доматите се бланшират, обелват се, нарязват се на кубчета и се слагат в съда. Огънят се намалява и сосът се оставя да къкри, докато зеленчуците омекнат. Прибавят се захарта, сол и черен пипер. Сосът се пасира и към него се сипва сметаната. Ако е необходимо, се добавя и малко вода – за постигане на желаната гъстота. Магданозът се наситнява, добавя се към соса и се разбърква.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    В подходящи чинии се сипва от соса и върху него се подреждат кюфтенцата.

Подобни рецепти