Миди с ароматен ориз


Време за приготвяне
60 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия
  • Рибни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 1 кг
    миди с черупки
  • 120 г
    ориз
  • 150 мл
    бяло вино
  • 4 стръка
    пресен лук
  • 3 стръка
    пресен джоджен
  • 30 мл
    маслиново масло

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Мидите се почистват добре от наслагвания. Слагат се в тенджера с виното и се кипват, колкото да се разтворят черупките.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Лукът се наситнява и се запържва леко в маслиновото масло, добавя се оризът и се бърка, докато стане стъклен. Налива се 150 мл вода и се бърка до абсорбирането й. Поръсва се наситненият джоджен, овкусява се със сол и черен пипер и се дърпа от огъня.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Във всяка черупка се слага от ароматния ориз и мидите се подреждат в тава. Заливат се със сока от варенето и съдът се покрива плътно с алуминиево фолио. Пече се 20–30 минути в загрята на 180°С фурна.

Подобни рецепти