Лесна паста на фурна


Време за приготвяне
60 мин
Трудност

категория
  • Пица, паста и хляб
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 350 г
    паста „Пене ригате”
  • 50 г
    лук
  • 2 скилидки
    чесън
  • 400 г
    нарязани домати
  • 200 мл
    доматен сок
  • 3 стръка
    пресен лук
  • 150 г
    настъргано сирене „Гауда”
  • 200 г
    сирене „Маскарпоне”
  • 100 мл
    готварска сметана
  • 2 броя
    яйца
  • 1 с.л.
    настъргано сирене „Грана падано”
  • 0.5 ч.л.
    захар
  • 3 с.л.
    маслиново масло

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Пастата се готви в подсолена вряща вода, след което се отцежда, изплаква се и се оставя настрана.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Лукът се нарязва на ситно и се сотира в две лъжици маслиново масло до златистокафяво. Прибавя се ситно нарязаният чесън, разбърква се за кратко, след което се сипват ситно нарязаните домати и доматеният сок.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Прибавя се захарта и сместа се готви 10 минути на умерен огън, докато се сгъсти. Сместа се дърпа от огъня, прибавят се маскарпонето и сметаната, предварително разбъркана с разбитите яйца. Овкусява се със сол и черен пипер, и се разбърква добре.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Тава се намазва с останалото маслиново масло и в нея се сипва сварената паста. Отгоре се изсипва сосът, разбърква се добре и се заравнява с лъжица. Поръсва се с настърганото сирене „Гауда” смесено с „Грана падано”.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Ястието се пече в загрята на 200°С фурната за 30–35 минути. Оставя се да се охлади за 5–10 минути, поръсва се със ситно нарязания пресен лук, разрязва се на порции и се сервира.

Подобни рецепти