Лесна паста на фурна


Време за приготвяне
60 мин
Трудност

категория
  • Пица, паста и хляб
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

350 г
паста „Пене ригате”
50 г
лук
2 скилидки
чесън
400 г
нарязани домати
200 мл
доматен сок
3 стръка
пресен лук
150 г
настъргано сирене „Гауда”
200 г
сирене „Маскарпоне”
100 мл
готварска сметана
2 броя
яйца
1 с.л.
настъргано сирене „Грана падано”
0.5 ч.л.
захар
3 с.л.
маслиново масло

Приготвяне

1
Пастата се готви в подсолена вряща вода, след което се отцежда, изплаква се и се оставя настрана.
2
Лукът се нарязва на ситно и се сотира в две лъжици маслиново масло до златистокафяво. Прибавя се ситно нарязаният чесън, разбърква се за кратко, след което се сипват ситно нарязаните домати и доматеният сок.
3
Прибавя се захарта и сместа се готви 10 минути на умерен огън, докато се сгъсти. Сместа се дърпа от огъня, прибавят се маскарпонето и сметаната, предварително разбъркана с разбитите яйца. Овкусява се със сол и черен пипер, и се разбърква добре.
4
Тава се намазва с останалото маслиново масло и в нея се сипва сварената паста. Отгоре се изсипва сосът, разбърква се добре и се заравнява с лъжица. Поръсва се с настърганото сирене „Гауда” смесено с „Грана падано”.
5
Ястието се пече в загрята на 200°С фурната за 30–35 минути. Оставя се да се охлади за 5–10 минути, поръсва се със ситно нарязания пресен лук, разрязва се на порции и се сервира.

Подобни рецепти