Лазаня с тиквички


Време за приготвяне
120 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 8 бр.
    тиквички
  • 600 г
    кайма смес
  • 250 г
    сирене „Моцарела“
  • 70 г.
    сирене „Пармезан“
  • 2 глави
    лук
  • 4 скилидки
    чесън
  • 100 мл
    маслиново масло
  • 1 кг
    домати
  • 50 мл
    червено вино
  • 1 връзка
    босилек
  • 1 с.л.
    захар

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Тиквичките се нарязват по дължина. Поливат се с 20 мл маслиново масло и се запичат леко на грил тиган.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    1 глава лук и 2 скилидки чесън се наситняват и се запържват в 40 мл от маслиновото масло. Добавя се каймата, запържва се, докато стане на трохи, и се овкусява със сол и черен пипер.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    1/3 от тиквичките се подреждат в намазана с 20 мл маслиново масло тава. Отгоре се разпределят половината от каймата и половината накъсана моцарела. Следва пласт тиквички и върху тях отново се слагат накъсана кайма и моцарела. Накрая се подреждат останалите тиквички.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Ястието се пече 40 минути в загрята на 170°С фурна, покрито с алуминиево фолио. След това фолиото се маха, поръсва се с настъргания пармезан и се допича още 20 минути.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Сосът се приготвя, като останалите лук и чесън се наситняват и се запържват в останалото маслиново масло. Добавят се настърганите домати, налива се виното, овкусява се със захар, сол и черен пипер и се оставя да къкри на слаб огън, докато се сгъсти. Слага се наситеният босилек и се пасира. Лазанята се поднася със соса.

Подобни рецепти