Лаврак по средиземноморски


Време за приготвяне
50 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия
  • Рибни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 800 г
    лаврак
  • 400 г
    картофи
  • 1 глава
    лук
  • 2 скилидки
    чесън
  • 2 щипки
    сух босилек
  • 150 г
    зелени маслини (без костилки)
  • 2 бр.
    домати
  • 4 с.л.
    маслиново масло

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Рибата се филетира и се почиства от кожата и костите.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Главите и костите се завързват в марля, заливат се със студена вода и се варят 15 минути на слаб огън.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Лукът се реже на полумесеци, запържва се в маслиновото масло и щом стане „стъклен“, се прибавя наситненият чесън. Когато и той омекне, се сипват обелените и нарязани на шайби картофи и настърганите домати. Поръсва се с щипка босилек и се овкусява със сол и черен пипер. Зеленчуците се прехвърлят в тава, наливат се 300 мл от рибния бульон и се пече около 20 минути в загрята на 200 °С фурна.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    След това отгоре се подреждат рибните филета, полива се с малко маслиново масло, овкусява се със сол, черен пипер и щипка босилек, сипват се маслините и се пече на 200 °С до готовност – около 8 минути.

Подобни рецепти