Лаврак по средиземноморски


Време за приготвяне
50 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия
  • Рибни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

800 г
лаврак
400 г
картофи
1 глава
лук
2 скилидки
чесън
2 щипки
сух босилек
150 г
зелени маслини (без костилки)
2 бр.
домати
4 с.л.
маслиново масло

Приготвяне

1
Рибата се филетира и се почиства от кожата и костите.
2
Главите и костите се завързват в марля, заливат се със студена вода и се варят 15 минути на слаб огън.
3
Лукът се реже на полумесеци, запържва се в маслиновото масло и щом стане „стъклен“, се прибавя наситненият чесън. Когато и той омекне, се сипват обелените и нарязани на шайби картофи и настърганите домати. Поръсва се с щипка босилек и се овкусява със сол и черен пипер. Зеленчуците се прехвърлят в тава, наливат се 300 мл от рибния бульон и се пече около 20 минути в загрята на 200 °С фурна.
4
След това отгоре се подреждат рибните филета, полива се с малко маслиново масло, овкусява се със сол, черен пипер и щипка босилек, сипват се маслините и се пече на 200 °С до готовност – около 8 минути.

Подобни рецепти