Кюфтета в кадифен сос


Време за приготвяне
40 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 500 г
    кайма смес
  • 1 бр.
    яйце
  • 2 бр.
    филии хляб
  • 1 глава
    лук
  • 4 с. л.
    заквасена сметана
  • 0.5 ч. ч.
    прясно мляко
  • 0.25 ч. ч.
    брашно
  • 500 г
    пилешки бульон
  • 400 мл
    телешки бульон
  • 2 с. л.
    червено вино
  • 120 г
    краве масло
  • 0.25 ч. л.
    индийско орехче
  • 0.25 ч. л.
    джинджифил на прах
  • 3 бр.
    бахар на зърна
  • 2 стръка
    магданоз

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Каймата се смесва с джинджифила, индийското орехче, счукания бахар, сол и черен пипер. Филиите се накисват за кратко в млякото и се прибавят към каймата заедно с яйцето. Омесва се добре. От каймата се оформят топки колкото голям орех, които се запържват от всички страни под капак в малко от маслото.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Прибавя се лукът, нарязан на ситно, и се налива пилешкият бульон. Оставя се да къкри за около 20 минути. После съдът се сваля от огъня.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Останалото масло се сгорещява и в него се запържва брашното. Постепенно се налива телешкият бульон и се оставя да къкри на слаб огън. Сипва се и виното, прибавя се заквасената сметана и се разбърква.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Кюфтетата заедно с бульона също се прибавят в съда. Кипва се и се сваля от огъня.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Ястието се поднася поръсено с листенца мащерка.

Подобни рецепти