Кюфтета от леща и морковени пръчици


Време за приготвяне
60 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

400 г
кайма смес
200 г
зелена леща
100 г
лук
100 г
сух бял хляб
100 мл
прясно мляко
1 бр.
яйце
50 г
трохи от стар бял хляб
300 мл
олио
2 стръка
магданоз
400 г
моркови
20 мл
маслиново масло
20 г
краве масло

Приготвяне

1
Лещата се сварява в подсолена вода, охлажда се и се намачква.
2
Лукът се наситнява и се запържвав малко олио, докато омекне. Хлябът се залива с млякото. Лещата се добавя към каймата заедно с охладения лук, отцедения хляб и яйцето. Овкусява се със сол и черен пипер. Слагат се хлебните трохи, малко наситнен магданоз и се омесва добре. Оформят се кюфтета и се пържат в останалото олио, като се обръщат, докато придобият златист загар от всички страни.
3
После се слагат в тава постлана с пергаментова хартия, и се пекат 10 минути в загрята на 180 °С фурна.
4
Морковите се обелват и се нарязват на много тънки пръчици. Разбъркват се с маслиновото и с разтопеното краве масло и се поднасят с кюфтетата.
5
Ястието се поръсва с останалия магданоз.

Подобни рецепти