Кюфтенца по марокански в доматен сос


Време за приготвяне
40 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 600 г
    телешка кайма
  • 100 г
    пресен лук
  • 5 бр.
    яйца
  • 50 г
    трохи от стар бял хляб
  • 50 мл
    прясно мляко
  • 50 г
    галета
  • 50 мл
    олио
  • 800 г
    домати на кубчета от консерва
  • 200 г
    лук
  • 2 скилидки
    чесън
  • 20 г
    прясно настърган джинджифил
  • 80 мл
    маслиново масло
  • 150 г
    черни маслини (без костилки)
  • 3 стръка
    кориандър

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Хлябът се реже на кубчета и се залива с топлото мляко. Към каймата се прибавят ситно нарязаният лук, отцеденият хляб, 1 яйце, галетата, сол, лют пипер, канела, кимион и настъргано индийско орехче на вкус и всичко се омесва добре. Оформят се кюфтенца, които се пържат, като се обръщат постоянно (3 минути).
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    За соса, ситно нарязаният лук се сотира в маслиновото масло за около 10 минути, след което се прибавят счуканият чесън и настърганият джинджифил. Сотира се за кратко и се сипват доматите. Подправя се със сол и лют пипер, след което се прибавят кюфтенцата и ястието се оставя да къкри на слаб огън около 15 минути.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    След това се прехвърля в тава, слагат се маслините, отгоре се чукват останалите яйца и ястието се запича в загрята на 180 °С фурна за 5–10 минути. Поръсва се с листенца кориандър и се сервира.

Подобни рецепти