Кюфтенца по марокански в доматен сос


Време за приготвяне
40 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

600 г
телешка кайма
100 г
пресен лук
5 бр.
яйца
50 г
трохи от стар бял хляб
50 мл
прясно мляко
50 г
галета
50 мл
олио
800 г
домати на кубчета от консерва
200 г
лук
2 скилидки
чесън
20 г
прясно настърган джинджифил
80 мл
маслиново масло
150 г
черни маслини (без костилки)
3 стръка
кориандър

Приготвяне

1
Хлябът се реже на кубчета и се залива с топлото мляко. Към каймата се прибавят ситно нарязаният лук, отцеденият хляб, 1 яйце, галетата, сол, лют пипер, канела, кимион и настъргано индийско орехче на вкус и всичко се омесва добре. Оформят се кюфтенца, които се пържат, като се обръщат постоянно (3 минути).
2
За соса, ситно нарязаният лук се сотира в маслиновото масло за около 10 минути, след което се прибавят счуканият чесън и настърганият джинджифил. Сотира се за кратко и се сипват доматите. Подправя се със сол и лют пипер, след което се прибавят кюфтенцата и ястието се оставя да къкри на слаб огън около 15 минути.
3
След това се прехвърля в тава, слагат се маслините, отгоре се чукват останалите яйца и ястието се запича в загрята на 180 °С фурна за 5–10 минути. Поръсва се с листенца кориандър и се сервира.

Подобни рецепти