Коприва на фурна


Време за приготвяне
60 мин
Трудност

категория
  • Вегетариански ястия
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 600 г
    коприва
  • 4 бр.
    яйца
  • 250 г
    българско козе сирене
  • 150 г
    кашкавал
  • 2 скилидки
    чесън
  • 4 с.л.
    овесени трици
  • 100 мл
    прясно мляко
  • 50 г
    краве масло
  • 0.5 ч.л.
    звезден анасон
  • 0.5 ч.л.
    лют червен пипер
  • 400 г
    домати на кубчета от консерва
  • 100 мл
    готварска сметана
  • 2 стръка
    пресен лук
  • 2 с.л
    маслиново масло
  • 1 ч.л.
    захар

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Копривата се измива и се попарва в кипяща вода за кратко, след което се шокира в ледено студена, за да запази яркия си цвят. Отцежда се хубаво и се нарязва.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Сиренето се натрошава, кашкавалът се настъргва. В купа се слагат копривата, овесените трици, яйцата, сиренето, прясното мляко, лютият пипер, анасонът и разтопеното масло. Добавят се скилидките чесън, направени на паста, сол и черен пипер.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Разбърква се и се пресипва в тава. Поръсва се с настъргания кашкавал и се пече в загрята на 180°С фурна с вентилатор за 35–40 минути.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Лукът и чесънът за соса се наситняват и се задушават в маслиновото масло. Добавят се доматите.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Оставя се да къкри на бавен огън, за да се сгъсти. После се налива сметаната и се оставя да къкри още 4–5 минути. Овкусява се със захар, сол и черен пипер, и се сваля от огъня.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Готовото ястие се нарязва на парчета и се поднася със соса.

Подобни рецепти