Ирландска яхния


Време за приготвяне
170 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 1 кг
    агнешко месо
  • 4 глави
    лук
  • 4 бр.
    моркови
  • 500 мл
    говежди бульон
  • 3 стръка
    мащерка
  • 2 бр.
    дафинов лист
  • 2 с.л.
    олио

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Месото се реже на кубчета.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Лукът се обелва и се реже на малки кубчета или на много тънки лентички. Морковът се реже на кръгчета.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    В голям съд с дебело дъно се сгорещява олио или свинска мас, и се запържва част от месото, докато се зачерви от всички страни. По същия начин се процедира с останалото месо. Не се слага наведнъж, защото няма да се изпържи добре, а ще се свари.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Изважда се в купа и в същата мазнина се слага лукът. Посолява се и се задушава около 10 минути, като от време на време се разбърква. Слагат се морковите и се задушава още 5 минути, след което месото се връща в съда. Разбърква се и се подправя с черен пипер, мащерката и дафиновите листа. Налива се част от бульона и с дървена лъжица се обира всичко, което е залепнало по дъното на съда. Прибавя се нарязаният чесън и останалият бульон, и съдът се похлупва. Яхнията се пече около 2 часа в загрята на 180°С фурна.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Готовото ястие се поръсва с магданоза и се поднася.

Подобни рецепти