1. home
  2. BILLA Рецепти
  3. Ирландска яхния

Ирландска яхния


Време за приготвяне
170 мин
Трудност

категория
  • Основни

Съставки

Съставки за
 
Порции

1 кг
агнешко месо
4 глави
лук
4 бр.
моркови
500 мл
говежди бульон
3 стръка
мащерка
2 бр.
дафинов лист
2 с.л.
олио

Приготвяне

1
Месото се реже на кубчета.
2
Лукът се обелва и се реже на малки кубчета или на много тънки лентички. Морковът се реже на кръгчета.
3
В голям съд с дебело дъно се сгорещява олио или свинска мас, и се запържва част от месото, докато се зачерви от всички страни. По същия начин се процедира с останалото месо. Не се слага наведнъж, защото няма да се изпържи добре, а ще се свари.
4
Изважда се в купа и в същата мазнина се слага лукът. Посолява се и се задушава около 10 минути, като от време на време се разбърква. Слагат се морковите и се задушава още 5 минути, след което месото се връща в съда. Разбърква се и се подправя с черен пипер, мащерката и дафиновите листа. Налива се част от бульона и с дървена лъжица се обира всичко, което е залепнало по дъното на съда. Прибавя се нарязаният чесън и останалият бульон, и съдът се похлупва. Яхнията се пече около 2 часа в загрята на 180°С фурна.
5
Готовото ястие се поръсва с магданоза и се поднася.

Подобни рецепти