Гратиниран лаврак със зеленчуци и сирене


Време за приготвяне
40 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия
  • Рибни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 4 бр.
    филе от лаврак
  • 200 г
    броколи
  • 200 г
    карфиол
  • 150 г
    праз
  • 2 скилидки
    чесън
  • 100 г
    животинска сметана
  • 100 г
    синьо сирене
  • 1 бр
    яйце
  • 30 г
    настъргано сирене „Грана падано”
  • 0.5 ч.л.
    брашно
  • 1 с.л.
    сок от лайм

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Броколите и карфиолът се накъсват на малки розички и се варят за кратко във вряща подсолена вода, докато омекнат най-твърдите части (ал денте). Отцеждат се и се оставят настрана.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Яйцето се разбива и се смесва със сметаната, брашното и натрошеното на ситно синьо сирене.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Рибните филета се измиват, подсушават се с кухненска хартия и се поръсват се със сол, черен пипер, наситнен чесън и сок от лайм. Подреждат се с кожата надолу в подходяща тава, покрита с хартия за печене.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Броколите и карфиолът се разпределят върху рибните филета заедно с нарязания на шайби праз и се поливат със сметановия сос. Поръсва се с настърганото сирене „Грана падано“.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Филетата се пекат около 20 минути в загрята на 200°С фурна или докато се зачервят приятно. Могат да се поднесат с варени картофи или ориз.

Подобни рецепти