Глазирано свинско печено


Време за приготвяне
150 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 1.5 кг
    свинска плешка без кост
  • 300 г
    конфитюр от портокал
  • 2 с.л.
    дижонска горчица
  • 1 с.л.
    настърган джинджифил
  • 2 скилидки
    чесън
  • 3 с.л.
    кафява захар
  • 1 с.л.
    мед
  • 200 мл
    вода
  • 50 мл
    уиски
  • 1 ч.л.
    карамфил

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Фурната се загрява на 180 °C. Месото се посолява от всички страни, страната без кожата се натрива с 1 с. л. горчица, а в кожата се правят малки прорези и във всеки прорез се слага по едно зрънце карамфил.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Месото се слага в намазнена тава и се пече около 30 минути.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Междувременно в малък съд се разбъркват конфитюрът, останалата горчица, настърганият джинджифил, пюрираният чесън, кафявата захар, медът и водата. Сместа се готви на умерен огън за 15–20 минути, докато се редуцира.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Съдът се дърпа от огъня и се прибавя бърбънът. Месото се изважда от фурната, полива се с половината глазура, покрива се с алуминиево фолио и се връща във фурната.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Пече се един час, изважда се от фурната, фолиото се отстранява, прибавя се останалата глазура и се пече още 30 минути.

Подобни рецепти