Емпанади с телешко, зелени маслини и люта салца


Време за приготвяне
60 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 250 г
    брашно
  • 200 г
    краве масло, студено
  • 3 бр.
    яйца
  • 0.5 ч.л.
    сол
  • 250 г
    телешка кайма
  • 0.5 глава
    лук
  • 2 скилидки
    чесън
  • 30 г
    зелени маслини
  • 250 мл
    телешки бульон
  • 1 с.л.
    олио
  • 2 бр.
    домати
  • 1 ч.л.
    червен пипер
  • 1 бр.
    люта чушка
  • 2 стръка
    риган
  • 30 мл
    маслиново масло
  • 5 бр.
    капки лют сос
  • 0.5 ч.л.
    чесън на прах

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Две от яйцата, брашното (1 ч. л. се отделя за плънката), маслото и солта за тестото се слагат в кухненски робот и се разбиват за кратко, докато се получат маслени трохи (маслото трябва да е студено).
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Изсипват се върху кухненски плот и се замесва тесто. Завива се в стреч фолио и се оставя в хладилник за 30 минути да стегне.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    В тенджера се загрява олиото, слага се каймата и се мачка с дървена лъжица, докато стане на трохи. Добавят се наситнените лук, чесън и маслини. Бърка се до омекване на зеленчуците и се подправя с червения пипер, черен пипер, сол и лют сос.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Налива се телешкият бульон и се оставя на огъня, докато се изпари течността. След това се добавя заделеното брашно за плънката и се разбърква. Охлажда се.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Тестото се изважда от хладилника, разточва се на тънка кора и с ринг се изрязват кръгчета с диаметър 7–8 см. В центъра на всяко се поставя от плънката, прегъва се на две и краищата се прищипват с пръсти или с вилица.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Емпанадите се подреждат в тава, покрита с пергаментова хартия, намазват се с третото яйце (разбито) и се пекат в загрята на 200°С фурна до зачервяване.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Доматите, чушката и риганът за салцата се нарязват на много ситно и се смесват със сол и чесън на прах. Налива се маслиновото масло и се разбърква добре. Салцата се поднася с леко охладените емпанади.

Подобни рецепти