Чомлек


Време за приготвяне
360 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

4 кг
телешки джолан
2 кг
картофи
5 глави
лук
1 ч.ч.
червено вино
1 ч.ч.
оцет
12 скилидки
чесън
3 бр.
люти чушки
1 с.л.
червен пипер
12 бр.
черен пипер на зърна
3 бр.
дафинов лист

Приготвяне

1
Джоланът се вари в подсолена вода за около 1 час, в тенджера под налягане.
2

В голям глинен съд се подреждат картофите и лукът, нарязани на шайби.

Посолява се, добавят се подправките, целите скилидки чесън и чушките.

3
Подрежда се месото и се залива с оцета, виното и 1 ч. ч. от бульона от варенето на месото.
4
Омесва се лепкаво тесто от брашно и вода и с него се запечатва капакът на съда. Поставя се в студена фурна, която се загрява на максимална степен, а след 30 минути се намалява на 150 °С. Ястието се пече 3 часа.

Подобни рецепти