Безглутенова лазаня с тиквички


Време за приготвяне
70 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия
  • Пица, паста и хляб

Съставки

Съставки за
 
Порции

300 г
консерва риба тон (филе)
400 г
тиквички
50 мл
маслиново масло
3 скилидки
чесън
800 г
домати
50 г
зелени маслини (без костилки)
1 с. л.
каперси
200 мл
готварска сметана
1 с. л.
наситнена мащерка
2 с. л.
наситнен босилек
300 г
сирене „Моцарела“

Приготвяне

1
Тиквичките се почистват и се нарязват на дълги тънки ленти. Посоляват се леко и се оставят за 20 минути, за да се отцедят. Изплакват се със студена вода и отново се отцеждат, като се притискат леко между дланите.
2
Смачканият чесън се слага в тиган с 2 с. л. сгорещено маслиново масло и се запържва за кратко.
3
Веднага щом отдели аромата си, се прибавят нарязаните на шайби домати и се задушават 5 минути, докато се образува сос. Прибавят се нарязаните маслини, каперсите, рибните филета, накъсани на дребно, и всичко се задушава още 2 минути.
4
Дърпа се от огъня, овкусява се със сол, черен пипер, мащерка, босилек и се разбърква добре.
5
Тава (25х25 см) се намазнява с останалото маслиново масло и на дъното се сипва малко от доматения сос. Една четвърт от тиквичките се подреждат успоредно една до друга, върху тях се налива 1/3 от доматения сос и се разпределя 1/3 от настърганата моцарела. Процедурата се повтаря в същия ред още два пъти, като накрая се завършва с тиквички.
6
Лазанята се залива със сметаната и се пече в загрята на 200 °С фурна за 30–35 минути. Оставя се да почине за 10 минути, нарязва се и се поднася.
7
Вместо със сметана лазанята може да се полее със сос „Бешамел“ и да се поръси с настърган пармезан.

Подобни рецепти