1. home
  2. За BILLA
  3. Корпоративна устойчивост
  4. Кампания съвместно с Българския червен кръст

BILLA и "Български червен кръст" в подкрепа на рисковите групи в обществото

 

Съвместените кампании на BILLA и Българския червен кръст са насочени към подобряване на живота на едни от най-уязвимите групи в обществото – хора с доходи под прага на бедността, с увреждания и тежки здравословни проблеми, многодетни семейства с нисък доход, самотни родители и възрастни.

 

 

Вече над 7 години кампанията „Купи и дари“ е близка до сърцето както на нашите клиенти, така и на целия ни екип.  Тя е израз на нашата ангажираност към обществото и желанието ни да достигнем до тези българи, които имат най-голяма нужда от нас. Основен двигател на големите резултати, които постигаме заедно с БЧК, са нашите хиляди клиенти в страната, които припознават каузата „Купи и дари“ и дават личния си принос в нея. Тази впечатляваща отдаденост и постоянство от страна на служителите и клиентите ни водят до положителна промяна в живота на хиляди семейства, изправени пред прага на бедността, от 2016 г. насам.


Количките за дарения за кампанията „Купи и дари“ са специално обозначени и се намират най-често в зоната около касите на магазина. Всеки, който желае, може да се включи в инициативата, като закупи и дари в тях продукти от първа необходимост Списъкът включва брашно, варива, макаронени изделия, захар и захарни изделия, олио, зеленчукови и месни консерви. Регулярно ние допълваме хранителните продукти, събрани от клиентите, с трайни продукти от собствените марки на BILLA ,а разпределението на даренията се извършва от нашите партньори от Българския Червен кръст, като се взимат предвид нуждите на индивидуални лица и институции.

Топъл обяд

 

В BILLA вярваме, че всяко дете трябва да има достъп до качествена и пълноценна храна и да расте в стабилна среда, която насърчава изграждането му като личност. Затова през 2021 г. надградихме партньорството си с БЧК, като станахме част от програмата „Топъл обяд“. От тогава всяка година BILLA и БЧК осигуряват топла храна на стотици деца и младежи в начален и среден образователен курс, на възраст между 7 и 18 години, от училища на територията на цялата страна.


Задачата, която си поставихме, е да противодействаме на негативната статистика и да намалим броя на децата, които преждевременно отпадат от училище, поради социални причини и невъзможност на родителите да се погрижат за  техните нужди. Достъпът до топла и питателна храна за децата, особено през студените месеци от годината, помага за облекчаване на бюджета на социално слабите семейства и намалява риска от заболявания, дължащи се на липсата на разнообразен хранителен режим.


Списъкът с училищата, които попадат в обхвата на инициативата, се предоставя от Областните организации на Българския Червен кръст по места, а участниците се селектират въз основа на данни, предоставени от съответните държавни институции и от директорите на учебните заведения.

Aкад. Христо Григоров,
председател на БЧК

разказва за партньорството между БЧК и BILLA и за това как заедно се справяме с трудностите на децата в неравностойно положение.

Нели Тодорова, директор
и Цветанка Гергова, преподавател в 66-то СОУ „Филип Станиславов”

Чуй вълнуващия разказ от непосредствените свидетели на прекрасния резултат от инициативата „Топъл обяд“ и как тя променя децата.