Трио от карфиол: на грил, печен и сотиран, със сос "Велуте"


Време за приготвяне
60 мин
Трудност

категория
  • Рецептите на chef Ангелов
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

3 глави
карфиол
180 мл
маслиново масло
1 ч. л.
смлян кимион
3 стръка
мащерка
100 г
майонеза
10 мл
сос „Уорчестър”
5 стръка
наситнен магданоз
0.5 връзка
магданоз
5 бр
капки сос „Табаско”
0.5 бр.
лайм
4 скилидки
чесън
1 ч. л.
пушен червен пипер
100 г
кетчуп
2 бр.
домати
4 бр.
чери домати
1 щипка
захар
100 г
нарязани лешници
2 стръка
розмарин
80 г
краве масло
0.5 бр.
лимон
1 щипка
чили на прах
30 г
брашно
500 мл
зеленчуков бульон
50 мл
готварска сметана
2 с. л.
бадемов тахан

Приготвяне

1

За печения карфиол:

1. Доматите се нарязват на четвъртини и се слагат в тавичка заедно с чери доматите. Овкусяват се със захарта, солта и малко маслиново масло. В съда се слага и почистената глава карфиол.

2. Магданозът, пушеният пипер, кетчупът, 3 скилидки чесън, сол на вкус и 80 мл маслиново масло се смилат в блендер. Главата карфиол се намазва с получената паста.

3. Пече се около 45 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.

2

За сотирания карфиол със сос “Велуте”:

1. Лешниците се нарязват на парчета, чесънът (1 скилидка) - на филийки, главата карфиол се почиства и накъсва на розички, а магданозът и половината розмарин се наситняват.

2. Лешниците се сотират в 50 мл маслиново масло, добавят се 1 скилидка чесън и карфиолът. Овкусява се с чили, сол, магданоз и розмарин, настъргана лимонова кора и черен пипер. Когато карфиолът омекне, се глазира в 50 г масло.

3. Маслото за соса “Велуте” (30 г) се разтопява и в него се запържва брашното до златисто. Постепенно се налива бульонът, оставя да заври и се вари около 10 минути. Налива се сметаната, сипва се останалият наситнен розмарин, подправя със сол на вкус и се добавя бадемовият тахан.

3

За грилования карфиол:

1. Главата карфиол се нарязва на стекове.

2. В 50 мл маслиново масло се разбъркват кимиона и листенцата мащерка.

3. Филиите карфиол се намазват със сместа и се пекат на грил тиган, докато хванат загар.

4. Майонезата се разбърква със соса “Уорчестър”, наситнените стръкове магданоз, табаското, подправя се със сол на вкус и се добавя настърганата кора от лайм. Разбърква се.

5. Грилованият карфиол се поднася със соса.

Подобни рецепти