1. home
  2. Здравословен живот и спорт

Здравословен живот и спорт:
КОЛКО ЗДРАВОСЛОВНО Е ЕЖЕДНЕВНОТО ДВИЖЕНИЕ?

Спортът би трябвало да помага срещу болести и да предотврати някои заболявания. Спортът, ориентиран към здравето, (почти винаги) води до здраво тяло. Но също така е важно да знаете доколко спортът е здравословен и къде са границите. Както при много неща в живота, точното количество е от решаващо значение и при спортуването!

Как редовното движение ни помага да живеем здравословно?

Не е необходимо да тренирате за маратон, за да направите нещо добро за тялото си и да живеете здравословно. Маратонът е твърде голямо предизвикателство и при неправилни тренировки може по-скоро да навреди на здравето и да доведе до контузии. С малки, редовни упражнения - например: качване на стълби вместо използване на асансьор – също се стимулира циркулацията в тялото. Всяко движение стимулира изгарянето на мазнини и изграждането на мускули. Колкото по-интензивно - и следователно по-предизвикателно за тялото движение, толкова по-големи са ефектите. Наблюдава се, че стресът може да бъде намален значително чрез упражнения – което е съществен аспект от здравословния начин на живот. Докато тялото работи на пълни обороти, се отделят хормони, които „обявяват война“ на хормоните на стреса и действат ободряващо.

Интересн факт: 6 април е Международният ден на спорта. Защо 6 април? На 6 април 1896г. в Атина се състои откриването на първите модерни олимпийски игри!

Къде са границите на „здравословния“ спорт?

Всеки, който спортува редовно, вероятно е имал мускулна треска в един или друг момент. Това обаче не е доказателство, че изпълнението на физическите упражнения е правилно и се правят както трябва. Мускулната треска са микроскопични наранявания в мускулната тъкан. Затова и така разпространеното разбиране, че спортът се практикува правилно само когато предизвиква болка е заблуда - и то опасна. Веднага щом възникне болка при разтягане, бягане или други физически упражнения, това е ясен сигнал, че тялото е било натоварено прекалено много или неправилно. Когато спортът се превърне в тип обсебване и се възприема като заместител на удовлетворението от други неща, вече не може да става дума за здравословно спортуване. И накрая, още едно важно правило: спортът и релаксацията вървят ръка за ръка! Всеки, който е преминал през усилени тренировки, не само заслужава почивка на следващия ден, нио и самият организъм се нуждае от това време, за да се възстанови от натоварването. В зависимост от тренировъчния план, трябва да има минимум еднодневна почивка между два дни на натоварване, тъй като без фазата на възстановяване съществува риск от претоварване.

Съвет: Нека почивката между тренировките бъде освен полезна и ползотворна, но и вкусна и здравословна. Споделяме ви идея за освежаващо Зелено смути с ядки: https://bit.ly/3xP84I6 Кулинарните магии са на вашия телефон с мобилно приложение BILLA Кулинариум! Открий над 400 видео рецепти. А всеки месец добавяме нова авторска рецепта на Chef Виктор Ангелов.


Свали го напълно безплатно от GOOGLE PLAY и APP STORE. Вкусни рецепти те очакват и на линка тук: https://www.kulinarium.bg/