1. home
  2. Здравословна закуска

Здравословна закуска
 

 

Закуската е най-важното хранене за деня. Сутрин тялото има нужда от енергия, за да се справи успешно с предизвикателствата на деня. Но какво да включва здравословната закуска?


Какво е здравословна закуска?


Японците сервират ориз, риба, зеленчуци и месо или супа за закуска, докато англичаните сервират овесена каша, бекон, наденички и яйца. А германците? Както подобава на нация от любители на хляба, германците закусват основно хляб и хлебчета със сладко, сирене и колбаси и от време на време кисело мляко.


Докато повечето германци отделят много време за закуска през уикенда, през седмицата първото хранене за деня често се пренебрегва в ежедневния стрес. Без здравословна закуска обаче започвате деня само с половин мощност, тъй като енергийните резерви на тялото се изразходват за една нощ. Поради тази причина си струва да настроите будилника малко по-рано и да се поглезите със закуска и през седмицата.

 

Какво включва добрата закуска?

Балансираната закуска не трябва да бъде една и съща всеки ден. Напротив, пробвайте нови варианти и внесете разнообразие в менюто за закуска. Здравословната закуска всеки ден трябва да се състои от следните съставки.


Напитка: Вода, чай и други


Обикновено се събуждате жадни. Нищо чудно, тъй като тялото изразходва течности и през нощта. В идеалния случай запасите от течности се допълват на закуска под формата на вода, билков или плодов чай. Чаша сок допълнително осигурява на организма витамини. За мнозина една или две чаши кафе или черен чай също са част от събуждането - но не бива да е повече.


Сложни въглехидрати: Пълнозърнест хляб, мюсли и други


Въглехидратите осигуряват на тялото енергия. За да бъде закуската здравословна, по-добре е да избягвате хлебчета от бяло брашно и подсладен корнфлейкс, а вместо това да ядете пълнозърнест хляб и зърнени закуски като овесени ядки. Готовото мюсли често съдържа много захар. Затова е препоръчително да приготвите мюсли сами.


Добре е да се знае: Пълнозърнестите продукти ви държат сити за по-дълго и в същото време съдържат важни баластни вещества, витамини и минерали.

Протеин: Кисело мляко, сирене и други


Протеините са градивните елементи на телесните клетки. Следователно храните, съдържащи протеини, трябва винаги да присъстват в менюто за закуска. Млечните продукти като кисело мляко, извара или сирене са предпочитани сутрин. Колбаси с ниско съдържание на мазнини или нетлъста шунка също осигуряват протеини и ви държат сити за дълго време.


Витамини: Плодове, зеленчуци и други


Витамините също са в менюто за здравословната закуска, защото укрепват имунната система и подпомагат метаболизма. Сутрин обикновено липсва апетит за зеленчуци. Затова витамините попадат в менюто за закуска предимно под формата на плодове.


Има много начини да направите закуската по-цветна и по-здравословна с плодове, например с прясно изцеден сок, нарязани плодове в мюсли или със смути.


Ако закусвате обилно сутрин, трябва да обогатите сандвича си със сирене или месо, също и с витамини като резенчета домат или краставица.

 

Малките грехове са разрешени


Ако закусвате здравословно през седмицата, можете с чиста съвест да се отпуснете малко през уикенда. Пресните кроасани, пържените яйца с бекон, палачинките или хлебчетата с течен шоколад нямат място на трапезата всеки ден, но тези вкусотии са разрешени по изключение.