1. home
  2. Всеки трети обект BILLA генерира чиста и възобновяема енергия

Всеки трети обект BILLA генерира чиста и възобновяема енергия
 

 

За втора поредна година търговската верига инвестира в изграждането на фотоволтаични системи в цялата страна.


В рамките на няколко месеца BILLA успешно въведе в експлоатация 18 от общо 20 планирани за годината фотоволтаични системи. Използването на зелена енергия е част от устойчивите планове на компанията, като само за 2023 г. инвестицията на търговската верига за възобновяема енергия е в размер на 2 млн. лева. Изградените през 2023 г. фотоволтаични инсталации са разположени върху обекти на BILLA в градовете София, Перник, Стара Загора, Поморие, Шумен, Габрово, Плевен, Банско, Бургас, Пазарджик, Пловдив и Сливен. До края на годината компанията планира да завърши още 2 инсталации в градовете Благоевград и Троян, в които веригата с най-голям брой магазини в страната ще открие нови филиали. Така общият брой на обектите с възобновяема енергия ще достигне 53, а инвестицията за тях ще надхвърли 4 млн. лв.


 „Като компания с национален обхват, носим отговорност да даваме положителен пример и вярваме, че единствено чрез постоянство можем да постигнем дългосрочен резултат. Само преди година и половина стартира проектът за фотоволтаичните системи, а вече имаме покритие на 53 от обектите ни в цялата страна. И няма да спрем дотук – нашата цел е да интегрираме принципите на устойчивост във всичко, което правим – от партньорствата с нашите доставчици, през разработка на по-екологични опаковки на собствените ни марки до управлението на енергията и отпадъците.“ – споделя Вигинтас Шапокас, изпълнителен директор на BILLA България.


Общата мощност на инсталираните фотоволтаични системи в обектите на BILLA е над 3800 kWp, което ще позволи генерирането на над 4200 MWh енергия годишно. По изчисления на компанията, на годишна база фотоволтаиците ще произвеждат близо 10% от общото потребление на електроенергия на веригата, като развитието на проекта ще продължава да бъде важна част от цялостната стратегия на BILLA за намаляване на екологичния ѝ отпечатък.