1. home
  2. Суперхрани през пролетта

Суперхрани през пролетта
 

 

Кой има нужда от мак, годжи бери и други подобни, когато суперхраните вече са толкова достъпни, но и много полезни? Особено през пролетта природата ни дарява с цяла гама от здравословни растения, които не само ни носят полза, но и са много вкусни.


Бъз


Бъзът, известен в Северна Германия и като люляково грозде, принадлежи към семейството на мушкатото. В зависимост от времето белите цветове могат да се открият още в края на април. В края на лятото можем да събираме тъмнолилавите плодове. Още в древността бъзът е бил важно култивирано и лечебно растение. Смята се, че чаят, приготвен от нежните цветове, има успокояващо действие при простудни заболявания например. Но от кулинарна гледна точка бъзът също е истинско обогатяване на менюто: независимо дали като сироп от бъз или желе, финият му аромат е невероятен.


Глухарче


Досаден плевел? Не, не точно!


Когато в началото на годината малките жълти цветенца поникнат от земята, имаме истински повод за радост: от листата можете да приготвите вкусни салати или песто. Цветовете са идеални като съставка за сиропи и пасти за мазане. Съдържащите се в тях горчиви вещества, витамини С и К, желязо, магнезий и калций доказват, че глухарчетата имат истински потенциал да бъдат суперхрана.


Дрян


Когато в края на февруари разцъфтят жълтите цветове на дряна, знаем: пролетта е точно зад ъгъла. След това ярките цветове, стават дрян - кръгли, лъскави червени плодове. Високото им съдържание на витамин С и пектин не е за пренебрегване. Дрянът вече е бил използван като лекарство още в медицината на Хилдегард фон Бинген.


Див чесън


Ако обичате чесън, ще харесате много дивия чесън!  Ароматът му е много близък до този на чесъна, но все пак не е толкова интензивен. От март нататък можете да търсите и събирате кръгли зелени листа в гората. Дивата билка има не само фантастичен вкус, но и е богата на желязо, витамин С и магнезий. 


Коприва


Повечето от нас са научили още в ранна възраст, че към копривата трябва да се отнасяме с известна доза предпазливост. Но ако носите ръкавици, когато ги събирате и изплакнете зелените листа под течаща вода, преди да ги консумирате, разточите ги с точилка, сварите ги, бланширате ги или ги нарежете на ситно, не е нужно да се страхувате от парещо, болезнено усещане в устата.  Напротив - наситеният аромат на копривата е изключително приятен и се съчетава идеално със салати или за сваряване на чай.


Магнезий, калций, витамини А и С са само някои от съставките, които правят копривата истинска суперхрана.


Киселец


След дивия чесън киселецът е може би най-разпространената билка сред пролетните суперхрани. Той е незаменим като съставка в популярния франкфуртски зелен сос  и е ценна съставка в салати и супи. Зелените листа на киселеца могат да се берат от началото на април.


Плюсовете му от гледна точка на храненето  е, че киселецът е богат на желязо, витамини А, В, С и Е, калций и магнезий.