1. home
  2. Pileshka supa

Пилешка супа
 

 

Вкусно и полезно


Пилешката супа се използва като лекарство от древни времена. И до днес акушерките я препоръчват на майките за подсилване след раждането. Но какво се крие зад това предполагаемо чудо?


Пилешка супа при настинка


От дълго време се спори дали пилешката супа наистина има положителен ефект при настинка. Белодробен специалист от университета в Небраска анализира стара семейна рецепта и установява, че в началото на настинката твърде много бели кръвни клетки се пренасят в лигавицата на носа. Според неговите открития пилешката супа може леко да намали преноса на тези клетки. Така отокът в лигавиците намалява. И до ден днешен обаче е загадка на кое вещество дължим този предполагаем ефект.


Остава да видим дали има нещо вярно в тези резултати. Важното е, че обикновено човек се чувства малко по-добре, след като се наслади на пилешка супа.

 

 

А ето и една рецепта за пилешка супа, която да опитате вкъщи


Измийте 1 пиле (около 1,8 кг) и го поставете в тенджера с много вода. Оставете да заври и варете 2 до 3 минути. Излейте водата. Сложете пилето в тенджера с около 2,2 литра прясна вода, оставете да заври и след това го сложете да къкри около 1 час. Добавете 2 дафинови листа и 1 чаена лъжичка черен пипер.


Нарежете на едро 2 моркова, 150 г целина и 150 г праз лук. Обелете 1 глава лук, разполовете напречно, набодете с 4 пъпки карамфил. Добавете към пилето зеленчуците, лука и листата от 5 стръка магданоз. Оставете да къкри около 1,5 часа. Около 10 минути преди изтичането на това време овкусете бульона със сол, черен пипер, и индийско орехче.


Сварете 200 г фиде за супа според указанията на опаковката. Нарежете 1/2 връзка див лук на колелца. Извадете пилето от бульона, отстранете кожата, отделете месото от костите и нарежете на парчета. Сервирайте супата с месото, фидето и дивия лук.