1. home
  2. От градината до трапезата: над 95% от доматите в BILLA са български

От градината до трапезата: над 95% от доматите в BILLA са български
 

 

Вече 10 години веригата развива своята програма за български плодове и зеленчуци „BILLA Градини“


21/08/2023 - Над 95% от доматите и чери доматите това лято в обектите на BILLA са произведени в България. Този висок дял става възможен, благодарение на програмата „BILLA Градини“, която компанията стартира през 2014 г. с цел, от една страна, да помогне на родните фермери да реализират своята продукция, а от друга, да гарантира на клиентите изобилие от вкусни, качествени и свежи плодове и зеленчуци, произведена на родна земя. През пика на летния сезон в по-големите магазини BILLA се предлагат до 14 различни сорта домати и чери домати, отгледани в България, като най-търсен от потребителите е градинският розов домат.   


„Откакто стартирахме програмата „BILLA Градини“, установихме трайно партньорство с повече от 40 български фермери в над 180 оранжерии и градини, като близо 20 от тях отглеждат различни сортове домати. Подкрепата на българските фермери и родното производство е наш дългогодишен ангажимент, ето защо правим повече от това да изкупуваме продукцията им – ние се грижим те да развият пълния си потенциал. Затова планираме заедно с тях годишното си потребление, помагаме им да израснат като компании и ги напътстваме как да бъдат по-конкурентоспособни на пазара. В BILLA държим на това вкусните и качествени българските плодове и зеленчуци да достигат директно от плодородните градини до домовете на нашите потребители.“ - коментира Асен Каранедев, ръководител на отдел „Стратегическо развитие на категориите“ в BILLA България.


Целта на програмата „BILLA Градини“ е да предостави на клиентите достъп до винаги свежи и вкусни плодове и зеленчуци, произведени от български фермери, които наред с вкусовите си качества, се отличават и с липсата на остатъчни нива на пестициди. Програмата за намаляване на пестициди на BILLA гарантира, че продуктите, които достигат до клиента, са със значително намалени количества или дори без остатъчни количества пестициди. По-малките количества остатъчни пестициди означават не само по-здравословна храна, но и защита на околната среда и по-добри условия на труд за производителите на плодове и зеленчуци.