Заместители на захарта:
Kолко добри са алтернативите?
![](https://assets-eu-01.kc-usercontent.com:443/67ab30e1-a5ea-0103-0955-0146e30b09e6/0635cde1-3bf7-4039-a23b-e6a47f3a3d52/2627863.png?w=1400&fm=webp&lossless=0&q=80)
Стевия, ксилитол, аспартам, кленов сироп или мед: списъкът с алтернативи на захарта е дълъг. И наистина, на пръв поглед звучи доста примамливо. Вместо захар, просто използвайте алтернативен продукт по избор и така спестете много калории, без да се налага да се лишавате от сладкия вкус. Това обаче не е толкова безпроблемно...
![](https://assets-eu-01.kc-usercontent.com:443/67ab30e1-a5ea-0103-0955-0146e30b09e6/c74d4fb6-6076-4386-8db7-e481a62b43f6/2627868.png?w=1400&fm=webp&lossless=0&q=80)
Силата на навика
Не само поради консумацията на сладкиши и безалкохолни напитки, но и поради съдържанието на захар в многобройни промишлено произведени храни, нашите вкусови рецептори са свикнали с много сладко. Ако просто заменим захарта с алтернативна, не го приучаваме да спрат да желаят сладките вкусове.