1. home
  2. Заместители на захарта

Заместители на захарта:
Kолко добри са алтернативите?

Стевия, ксилитол, аспартам, кленов сироп или мед: списъкът с алтернативи на захарта е дълъг. И наистина, на пръв поглед звучи доста примамливо. Вместо захар, просто използвайте алтернативен продукт по избор и така спестете много калории, без да се налага да се лишавате от сладкия вкус. Това обаче не е толкова безпроблемно...

Видове Заместители

Съществуват синтетични, но и естествени продукти, които могат да се използват като заместители на захарта. Във всеки случай първите, но дори и тези от втората категория преминават през дълги индустриални процеси, преди да получат формата на дозата, в която ние като потребители ги купуваме или поглъщаме.

Какви са положителните свойства на заместителите на захарта?

Вероятно най-голямото предимство на заместителите на захарта като стевия или ксилитол е значително по-ниската калоричност на повечето от тях. Спестяване на много енергия, без да се жертва много – това звучи примамливо. Така може също да се намали рискът от кариес, свързан с високата консумация на захар.

Най-известният заместител на захарта – ксилитолът

Ксилитолът, известен още като брезова захар, има значително по-малко калории от захарта, но същата подслаждаща сила.

Силата на навика


Не само поради консумацията на сладкиши и безалкохолни напитки, но и поради съдържанието на захар в многобройни промишлено произведени храни, нашите вкусови рецептори са свикнали с много сладко. Ако просто заменим захарта с алтернативна, не го приучаваме да спрат да желаят сладките вкусове.

Заместителите на захарта често са непрактични

Подслаждане на кафе или чай – няма проблем. Когато обаче става въпрос за печене или рецепти с нормална захар като цяло, заместителите не са толкова прости. Много от заместителите на захарта имат различна подслаждаща сила, а също и различна консистенция от обикновената захар. Затова замяната им 1:1 често е неуспешна. За да постигнете добър резултат, трябва да сте готови да експериментирате или да имате готова рецепта с въпросния заместител на захарта.

Как да изберем

На първо място, вкусът им е сладък, което е добре. За съжаление, нерядко се появява лек послевкус или привкус, който мнозина намират за неприятен. Така че и тук правилото е: просто опитвайте по-често, докато откриете подходящия за вас заместител на захарта.