1. home
  2. Колко здравословен е детоксът?

Колко здравословен е детоксът?

Детокс диетите се считат за предпочитан режим за хората, които искат да отслабнат и да прочистят организма си, особено след празничните трапези. Избягването на твърда храна би следвало да служи за рестартиране на тялото, да елиминира замърсителите, да укрепи храносмилателната и имунната система. Но дали това е така?

Колко здравословен е детоксът?

Лечението с детокс е свързано с освобождаването на тялото от токсини и замърсители, които се натрупват в него по време на по-нездравословен начин на живот. Предполага се, че те причиняват храносмилателни проблеми, проблеми с кожата, косата, както и други заболявания. На теория, като изключим твърдата храна и сведем храносмилането до нула, тялото влага цялата си енергия в регенерация.


Недостатъци: Гладуването води до голямо натоварване на организма и е подходящо само за здрави хора. Ако се пият само сокове, вода и бульони, могат да се появят и симптоми на дефицит. А впоследствие получи и йо-йо ефект, при който изгубените килограми отново бързо се възвръщат.

Какво прави детоксът за кожата, косата и тялото?

Красива кожа, по-здрава коса и по-добра физическа форма – кой не иска това? Голямото количество течности, които по принцип не се консумират в нормалното ежедневие, по време на детокс действат добре на кожата и я правят видимо по-сияйна. Тъй като не се консумират захар и други подобни съставки, пъпките при някои хора намаляват. Що се отнася до загубата на тегло, тялото губи предимно вода, а не толкова и по-малко телесни мазнини.

Какво представлява теорията за детоксикацията?

Натрупаните в тялото поради стрес и неправилни хранителни навици токсини – така наречените шлаки, би трябвало да се елиминират чрез лечение с детоксикация. Това обаче не е научно доказано. Въпреки това, детоксът в разумни граници се отразява освежаващо и благоприятно на организма. Той дава възможност на всеки да обърне внимание на хранителните си навици и да предприеме генерална промяна, що се отнася до продуктите, които консумира в ежедневието.