Калориите в нашата храна
 
Има ли отрицателни калории?
Да се храним и да отслабваме? Твърдението, че определени храни изразходват повече калории при храносмилане, отколкото съдържат, звучи твърде добре, за да е истина.
Всъщност историята с отрицателните калории е просто измислица от света на хранителните митове, но въпреки това предоставя ценни знания за отслабването.
Краставиците, ябълките, аспержите - твърди се, че тези храни съдържат отрицателни калории, защото ние използваме повече енергия за дъвчене и смилане, отколкото те ни дават. Това е мит. За всяка храна се отнася фактът, че използваме между 10 и 20 процента от енергията, която тя съдържа за усвояване. Ако съдържанието на калории е ниско, ние използваме малко енергия при ядене.
Списъкът с храни с предполагаеми отрицателни калории е интересен за тези, които искат да намалят теглото си, тъй като предоставя съвети за нискокалорични храни, които могат да се считат за алтернативни и здравословни хапвания.
„Калориите са малки животинки, които идват през нощта и тайно ни стесняват дрехите.“ - Поне така твърди един стар виц. В него обаче има зрънце истина, защото твърде многото калории са причината, ако един ден дрехите вече не ни стават. Но какво всъщност са калориите? Думата калория произлиза от латинската дума calor - „топлина“. Това е физична единица за определяне на работа, топлина и енергия. Отнема една калория, за да се загрее един грам вода от 14,5 до 15,5 градуса по Целзий. Килокалория (kcal) е количеството енергия, необходимо за един литър вода. Разговорно използваме термина калория, когато имаме предвид килокалория.
Калориите в нашата храна
Какво е базовият метаболизъм?
Базовият метаболизъм описва количеството енергия, което човек трябва да консумира всеки ден, за да поддържа жизнените си функции в състояние на пълен покой и при постоянна температура на околната среда. Базовият метаболизъм зависи от много фактори, като възраст и пол, височина, тегло и мускулна маса. Има много различни формули за изчисляване на базовия метаболизъм. С помощта на едно просто правило обаче той може да се определи доста добре. Базовият метаболизъм на здрав човек може да бъде оценен, като се използват следните основни правила:
Възраст: 20 до 30 години и над 70 години: телесно тегло в кг x 25 = базовия метаболизъм в килокалории на ден Възраст: 30 до 70 години: телесно тегло в кг x 22,5 = базовия метаболизъм в килокалории на ден