1. home
  2. Сезонни съвети
  3. Калорийни капани на коледния базар

Калорийни капани на коледния базар

Греяно вино, печени бадеми и картофени палачинки: сезонът на коледните базари най-сетне отново е открит! Вместо да прекарваме вечерите си на дивана, се срещаме с приятели на коледния базар за греяно вино и нещо вкусно за хапване. Това, което повечето от нас дори не осъзнават, е, че типичните за коледния базар деликатеси са истински калорийни бомби!

Внимание, калорийни бомби!

Картофени палачинки, печени бадеми, братвурст: повечето лакомства на коледния базар са малки калорийни бомби. Ако го посещавате само от време на време, не бива да се притеснявате за това. Малко пиршество, разбира се, е позволено! С няколко трика обаче можете да спестите някоя и друга калория.

Спестяването на калории може да бъде лесно

  • Не ходете гладни на коледния базар.
  • Изберете едно нещо, което искате да опитате.
  • Споделете с приятелите си, например, картофените палачинки, пържени сладки или бадеми. Колкото повече хората ядат, толкова по-малко ще изядете вие самите.

Калориен капан № 1: Яйчен пунш, греяно вино и подобни

Не искаме да го признаем, но за съжаление е така: Дори напитките имат калории! Особено алкохолът. Лидерите на коледния базар са яйченият пунш, греяното вино с шот твърд алкохол и лумумбата. Ако искате да спестите няколко калории, можете да пробвате пунш без алкохол. Той също е доста подсладен, но поне не съдържа калориите на алкохола.

Калориен капан № 2: Картофени палачинки

Топлите, мазни и невероятно хрупкави картофени палачинки просто са най-вкусни на коледния базар! За съжаление са доста калорични, тъй като палачинките попиват мазнината от пърженето. Ако не искате да се откажете от тях, трябва да споделите порцията с приятел. Като алтернатива можете да опитате фламкухен (тарт фламбе), който съдържа значително по-малко калории.

Калориен капан № 3: Печени бадеми

Като сладка вкусотия, печените бадеми са неизменна част от посещението на коледния базар. Комбинацията от мазнини и захар обаче е доста калорична. Нашият съвет: Споделете порцията с възможно най-много хора, които обичат сладко, или ги заменете с печени кестени. Те съдържат само половината от калориите за 100 g.

Калориен капан № 4: Пържени сладки

Можете да ги опитате, въпреки че са доста богати на мазнини заради начина им на обработка – пържене. Разбира се, най-добрият вариант е да разделите порцията си с някого.

Калориен капан № 5: Братвурст

Изглежда безобидно, но братвурстът с хлебче е доста сериозна калорийна бомба! Спокойно достига 500 kcal на порция. Ако искате да си спестите това, можете да го замените с пражка шунка. Този коледен специалитет е също толкова питателен и вкусен, но съдържа само половината от калориите.

Калориен капан № 6: Крепчета с пълнеж от ядки и нуга

Ммм, за тези, които обичат сладко, крепът с течен шоколад е неразделна част от посещението на коледния базар. Затова не е изненада: течният шоколад превръща крепа в истинска калорийна бомба. Ако искате нещо по-леко, можете да изберете варианта с канела или комбинацията с плодове.

Калориен капан № 7: Щолен

Сушените плодове, марципанът и захарта превръщат парчето щолен в истински калориен капан – много малко хора знаят, че тази коледна класика е доста калорична храна. Нашият съвет: откажете се от щолена, когато посещавате коледния базар, а си нарежете от него на тънки филийки у дома, тогава всичко ще е наред.

Време е за вкусни празници

Вярно е, че повечето лакомства на коледния пазар са калорийни бомби. Има обаче няколко неща, които можете да си позволите поне заради празничния дух на предстоящите коледни празненства:

  • печени кестени
  • пражка шунка
  • захаросани ябълки
  • захарен памук