Правилно съхранение на хранителните продукти

Как да съхраняваме правилно хранителните продукти? Правилното съхранение гарантира, че хранителните продукти ще останат свежи и вкусни за дълго време. Но как точно изглежда то – дали хладилникът, мазето, или стайната температура е най-добрата среда – това е различно за всеки хранителен продукт. Тук ще намерите практични насоки как да съхранявате по най-добрия начин своите покупки

Защо се развалят хранителните продукти?

Физични, биохимични, химични или микробни промени могат да доведат до разваляне на хранителните продукти. Освен това те могат да бъдат нападнати и от вредители. Микробното разваляне се причинява от бактерии, плесени и дрожди. Поради тях хранителните продукти гният, ферментират или плесенясват, а понякога се образуват патогенни вещества, които са вредни за нас, хората. Температурата, pH-стойността, активността на водата и съдържанието на кислород играят роля за разпространението на микроорганизмите. Ако хлябът стане сух, например, има физична причина: топлината, студът или влагата влияят на срока на годност на храната.
Биохимичните промени се предизвикват от ензимите в храната. Те включват напр. разграждането на витамини, оцветители и ароматизанти. Когато мазнините гранясват, това е химично разваляне, причинено от химични реакции на съставките на хранителния продукт. Външните фактори като светлина и въздух благоприятстват тези процеси.

Къде можем да съхраняваме хранителни продукти?

Съхраняване на хранителни продукти в хладилник

Едва ли някой може да се откаже от хладилника си в наши дни. Не е чудно, че благодарение на температурата, която уредът поддържа 4 – 8°C, бързоразвалящата се храна вътре остава прясна за доста дълго време. Причината за това е, че клетъчният метаболизъм на хранителните продукти се забавя, микроорганизмите растат по-бавно и се забавя химичното и ензимното разваляне. За да извлечете най-доброто от покупките си, трябва да купувате хранителните продукти възможно най-пресни, без да прекъсвате процеса на охлаждане за твърде дълго време. Особено в средата на лятото, хладилните чанти са разумно решение.

Съхранение на хранителни продукти във фризера

Фризерът или фризерното отделение в хладилника са оптимални за съхранение на хранителни продукти за много дълго време. Температурата и активността на водата са толкова намалени, че микроорганизмите вече не могат изобщо или почти не могат да се размножават. Внимание: биохимичните промени или процесите на ензимно разграждане все още протичат, макар и със значително намалена скорост.


Преди замразяване плодовете и зеленчуците трябва да бъдат почистени, измити и ако е необходимо, бланширани. Опаковайте храната възможно най-добре, на малки порции. Препоръчително е да обозначите съдържанието на опаковката и датата. Плодовете и зеленчуците издържат 11 – 15 месеца, рибата и богатото на мазнини месо 6 – 9 месеца и говеждото и птичето месо 9 – 12 месеца.

Съхранение на хранителни продукти в кухненския шкаф при стайна температура

Разбира се, макароните, оризът, консервите и другите подобни нямат място в хладилника. За тях е достатъчно съхранение при средно 15 – 20°C в кухненския шкаф. Уверете се, че не е изложен на пряка слънчева светлина и че не е поставен точно над или до печката: високите температури и влажният въздух, които възникват по време на готвене, не са подходящи за целта. При подреждане на килера или шкафа важи следното: преместете новите продукти отзад и първо използвайте старите. Затворете отново плътно отворените опаковки или прехвърлете съдържанието в съдове с капаци. Можете да снабдите дори консервираните продукти с дата и съдържание, точно като при замразяването – така запазвате по-добра прегледност.

Правилно съхранение на плодове

Само пресни продукти в пазарската кошница

Най-важното като начало: купувайте само наистина пресни плодове. Можете да разпознаете това, наред с други признаци, по факта, че нямат натъртвания, черупката не е повредена и повърхностите или дръжките не са покафенели и/или сухи.


Разбира се, ако искате да изядете плода веднага, няма нищо лошо да си купите такъв с натъртвания или леки недостатъци. Просто ги обелете преди консумация. Не бива да го съхранявате обаче, защото бързо започва да плесенясва и да се разваля.

Блясъкът не означава непременно свежест

Ако плодовете са много лъскави, това рядко е признак на свежест. Докато точно лъскавите, сочни череши са узрели и свежи, случаят с ябълките, гроздето или дори сливите е точно обратен: ако имат матов блясък, те все още са покрити с естествения си защитен слой – ако те се съхраняват неправилно, например на твърде студено, той изчезва.


Също и при цитрусовите плодове блясъкът не показва свежест. Кората им често се маже с восък и се третира с фунгициди, за да издържи по-дълго. Ако искате да избегнете това, трябва да използвате органични продукти.

Узрели и неузрели плодове

На първо място при съхранението на плодове е важно да се прави разлика между продуктите, които могат да узреят и тези които не се поддават на този процес от само себе си. По този начин можете да избегнете напразното чакане, определени видове плодове да узреят и да станата вкусни у дома, или да знаете кои могат да останат спокойно в купата за плодове няколко дни и да узреят.

Недоузряващи видове

  • ананас
  • къпини
  • ягоди
  • наровете
  • малини
  • череши
  • кокосов
  • орех
  • личи
  • грозде
  • диня
  • цитрусови
  • плодове

Доузряващи видове (избор)

  • ябълки
  • кайсии
  • авокадо
  • банани
  • круши
  • смокини
  • киви
  • манго
  • пъпеши „Медена роса“
  • нектарини
  • папая
  • маракуя
  • праскови
  • сливи

Плодове, отделящи етилен и чувствителни към етилен

Освен разграничението между плодовете, които доузряват и тези, които не могат, при съхранението на плодовете е важно също така да се прави разлика между видовете, които отделят етилен и тези, които са чувствителни към него. Етиленът е естествен газ без цвят и мирис, който е регулатор на растежа на растенията и по този начин влияе върху процеса на зреене. И точно от това можете да се възползвате: При неузрелите доузряващи плодове, като зелен банан, може да се ускори процесът на зреене, като се постави вид плод, отделящ етилен, като например ябълка, до него в купата за плодове. Ако обаче не искате доузряващите видове, като напр. киви, да станат още по-узрели, трябва да ги съхранявате отделно от видовете плодове, отделящи етилен.

Плодове, отделящи етилен

  • ябълки
  • кайсии
  • авокадо
  • банани
  • пъпеши „Медена роса“
  • манго
  • нектарини
  • папая
  • праскови
  • сливи

Чувствителни към етилен плодове

  • киви
  • манго
  • банани
  • круши
  • дини
  • цитрусови
  • плодове

Какви плодове мога да сложа в хладилника?

Всички видове плодове, които идват от топли региони и следователно не могат да понасят студа, нямат място в хладилника. Това са тропическите плодове като манго, банани, ананаси и подобни и разбира се, всички цитрусови плодове. Чувствителните към топлина плодове, като напр. горските плодове, могат да се съхраняват в хладилника – само че в долната част, в чекмеджетата или в специално отделение за плодове и зеленчуци. Там те не са изложени на големи температурни колебания и остават свежи за дълго време. Уверете се, че в хладилника сте разделили плодовете, отделящите етилен от тези, които са чувствителни към етилен. Съвет: Най-добре е да извадите плодовете от хладилника половин час преди консумация – това ще позволи да усетите по-добре аромата им.

Правилно съхранение на хляб

Как хлябът остава свеж по-дълго? Най-добрият начин да съхранявате хляба зависи от мястото, от което го купувате. Хлябът от пекарната (пресен и неопакован), например, се съхранява най-добре в пластмасова или дървена кутия за хляб или в керамичен съд за хляб при 12 до 18 градуса стайна температура. Те са добре вентилирани (срещу образуването на мухъл) и абсорбират влагата. Важно е веднъж седмично да се почистват с малко вода с оцет. Ако купувате хляба си от супермаркета, той обикновено е в найлонова опаковка. Можете без проблем да го съхранявате в нея няколко дни. Различните видове хляб с различна скорост ли изсъхват? Това действително е така. Хлябът, който се състои изцяло или в голяма степен от пшеница, изсъхва най-бързо. Ръженият, пълнозърнестият и хлябът с квас, от друга страна, изсъхват значително по-бавно. Оптимално съхраняваният пълнозърнест хляб, например, може да остане свеж до девет дни.
Не съхранявайте хляба в хладилник Хлябът няма място в хладилника! Сухият въздух в него много бързо прави хляба престоял. Единственото изключение: когато през лятото стане много горещо и влажно, можете да го сложите в хладилника; по този начин предотвратявате появата на мухъл. Може ли да се консумира хляб с петна от мухъл? В никакъв случай. Хлябът, дори и да има съвсем малки участъци с мухъл, вече не е подходящ за консумация, тъй като мухълът вече може да се е разпространил из целия хляб. Замразяване на хляб Хлябът може да се замразява без проблеми цял или на филийки. Най-добре е да се размразява при стайна температура. Какво да правим със сухия хляб? Пригответе галета или крутони за салата! Ако са останали хлебчета от предния ден, просто ги намажете с малко вода и ги запечете отново във фурната.

Правилно съхранение на млечни продукти

Йогурт, мляко и масло Ако искате тези продукти да издържат възможно най-дълго, трябва да ги пренесете от супермаркета в хладилника възможно най-бързо (в топлите месеци може да се наложи да използвате хладилна чанта, ако пътят е дълъг). Най-добре е тези продукти да се съхраняват в оригиналната им опаковка: маслото в горното отделение на вратата на хладилника, йогуртът и млякото на средния рафт на хладилника.

Съвет 1: Не е необходимо трайното мляко (UHT) да се съхранява в хладилник, ако не е отворено. Така то може да се съхранява седмици на стайна температура. След отваряне обаче мястото му е в хладилника. Прясното прясно мляко директно от фермата трябва да се консумира възможно най-бързо (срок на годност макс. 2 – 3 дни), пастьоризираното мляко често издържа запечатано цяла седмица, а отворено 2 – 3 дни.


Съвет 2: Поради високото си съдържание на мазнини, маслото може дори да бъде замразено. За да се размрази го сложете го в хладилника.

Правилно съхранение на сирене

По принцип тук има две насоки: Всички видове сирене трябва да се съхраняват в хладилник. С изключение на прясното сирене, всички видове сирена трябва да могат да дишат и следователно не трябва да се опаковат херметично. Разфасованото сирене (нарязано сирене) може да остане в оригиналната опаковка. Ако нямате такава или сте купили сиренето неопаковано, увийте го в специална хартия за сирене или го сложете в кутия за сирене. Фолиото за хранителни продукти също е вариант, но в никакъв случай херметично затворени пластмасови кутии. То се чувства най-добре в специалното отделение за зеленчуци, защото там не е твърде студено (ако няма такова, просто го съхранявайте в средата на хладилника). Моля, съхранявайте прясното сирене на значително по-хладно място, за предпочитане най-отгоре в хладилника.

Правилно съхранение на месо

Както при млечните продукти, така и при месото важи: хладилната верига не трябва да се прекъсва изобщо или може да се прекъсне само за кратко (вземете хладилната чанта със себе си в супермаркета!). Когато се приберете вкъщи, веднага приберете месото в хладилника – при това в отделението точно над това за зеленчуците (освен ако хладилникът ви няма специално отделение за месо). Говеждото издържа там 3 – 4 дни, телешкото и свинското 2 – 3 дни, птичето само 1 – 2. Внимание с каймата: ако е възможно, тя трябва да се консумира още в същия ден. Важно е да се обърне внимание на срока на годност върху опаковката! Ако искате да размразите дълбокозамразено месо, сложете го в хладилника и се уверете, че водата от размразяването може да се оттече.

Правилно съхранение на риба

В идеалния случай купувайте прясната риба в деня, в който искате да я консумирате, защото рибата не бива да се съхранява дълго време. Разбира се, можете да я съхранявате в хладилник за кратко време, ако спазвате следното: Не оставяйте рибата, която закупите на щанда за прясно месо, в опаковката, а я съхранявайте в стъклен или порцеланов съд и я дръжте покрита с фолио и лед в хладилник за максимум 1 ден. Сложете разфасованата риба от хладилната витрина в подходящото отделение на хладилника. Обърнете внимание на срока на годност! Пушената риба има по-дълъг срок на годност поради процеса на опушване. Можете да я държите покрита с фолио в хладилник за ок. 3 дни. Дълбокозамразената риба трябва да се оставя във фризера също съгласно срока на годност. За да се размрази я оставете в хладилника и се уверете, че водата от размразяването може да се оттече.