1. home
  2. Кулинариум
  3. Здравословно с Billa
  4. Приготви си сам
  5. Правилно съхранение на хранителните продукти

Правилно съхранение на хранителните продукти

Как да съхраняваме правилно хранителните продукти? Правилното съхранение гарантира, че хранителните продукти ще останат свежи и вкусни за дълго време. Но как точно изглежда то – дали хладилникът, мазето, или стайната температура е най-добрата среда – това е различно за всеки хранителен продукт. Тук ще намерите практични насоки как да съхранявате по най-добрия начин своите покупки

Защо се развалят хранителните продукти?

Физични, биохимични, химични или микробни промени могат да доведат до разваляне на хранителните продукти. Освен това те могат да бъдат нападнати и от вредители. Микробното разваляне се причинява от бактерии, плесени и дрожди. Поради тях хранителните продукти гният, ферментират или плесенясват, а понякога се образуват патогенни вещества, които са вредни за нас, хората. Температурата, pH-стойността, активността на водата и съдържанието на кислород играят роля за разпространението на микроорганизмите. Ако хлябът стане сух, например, има физична причина: топлината, студът или влагата влияят на срока на годност на храната.
Биохимичните промени се предизвикват от ензимите в храната. Те включват напр. разграждането на витамини, оцветители и ароматизанти. Когато мазнините гранясват, това е химично разваляне, причинено от химични реакции на съставките на хранителния продукт. Външните фактори като светлина и въздух благоприятстват тези процеси.

Къде можем да съхраняваме хранителни продукти?

Съхраняване на хранителни продукти в хладилник

Едва ли някой може да се откаже от хладилника си в наши дни. Не е чудно, че благодарение на температурата, която уредът поддържа 4 – 8°C, бързоразвалящата се храна вътре остава прясна за доста дълго време. Причината за това е, че клетъчният метаболизъм на хранителните продукти се забавя, микроорганизмите растат по-бавно и се забавя химичното и ензимното разваляне. За да извлечете най-доброто от покупките си, трябва да купувате хранителните продукти възможно най-пресни, без да прекъсвате процеса на охлаждане за твърде дълго време. Особено в средата на лятото, хладилните чанти са разумно решение.

Съхранение на хранителни продукти във фризера

Фризерът или фризерното отделение в хладилника са оптимални за съхранение на хранителни продукти за много дълго време. Температурата и активността на водата са толкова намалени, че микроорганизмите вече не могат изобщо или почти не могат да се размножават. Внимание: биохимичните промени или процесите на ензимно разграждане все още протичат, макар и със значително намалена скорост.


Преди замразяване плодовете и зеленчуците трябва да бъдат почистени, измити и ако е необходимо, бланширани. Опаковайте храната възможно най-добре, на малки порции. Препоръчително е да обозначите съдържанието на опаковката и датата. Плодовете и зеленчуците издържат 11 – 15 месеца, рибата и богатото на мазнини месо 6 – 9 месеца и говеждото и птичето месо 9 – 12 месеца.

Съхранение на хранителни продукти в кухненския шкаф при стайна температура

Разбира се, макароните, оризът, консервите и другите подобни нямат място в хладилника. За тях е достатъчно съхранение при средно 15 – 20°C в кухненския шкаф. Уверете се, че не е изложен на пряка слънчева светлина и че не е поставен точно над или до печката: високите температури и влажният въздух, които възникват по време на готвене, не са подходящи за целта. При подреждане на килера или шкафа важи следното: преместете новите продукти отзад и първо използвайте старите. Затворете отново плътно отворените опаковки или прехвърлете съдържанието в съдове с капаци. Можете да снабдите дори консервираните продукти с дата и съдържание, точно като при замразяването – така запазвате по-добра прегледност.

Правилно съхранение на плодове

Само пресни продукти в пазарската кошница

Най-важното като начало: купувайте само наистина пресни плодове. Можете да разпознаете това, наред с други признаци, по факта, че нямат натъртвания, черупката не е повредена и повърхностите или дръжките не са покафенели и/или сухи.


Разбира се, ако искате да изядете плода веднага, няма нищо лошо да си купите такъв с натъртвания или леки недостатъци. Просто ги обелете преди консумация. Не бива да го съхранявате обаче, защото бързо започва да плесенясва и да се разваля.

Блясъкът не означава непременно свежест

Ако плодовете са много лъскави, това рядко е признак на свежест. Докато точно лъскавите, сочни череши са узрели и свежи, случаят с ябълките, гроздето или дори сливите е точно обратен: ако имат матов блясък, те все още са покрити с естествения си защитен слой – ако те се съхраняват неправилно, например на твърде студено, той изчезва.


Също и при цитрусовите плодове блясъкът не показва свежест. Кората им често се маже с восък и се третира с фунгициди, за да издържи по-дълго. Ако искате да избегнете това, трябва да използвате органични продукти.

Узрели и неузрели плодове

На първо място при съхранението на плодове е важно да се прави разлика между продуктите, които могат да узреят и тези които не се поддават на този процес от само себе си. По този начин можете да избегнете напразното чакане, определени видове плодове да узреят и да станата вкусни у дома, или да знаете кои могат да останат спокойно в купата за плодове няколко дни и да узреят.

Недоузряващи видове

  • ананас
  • къпини
  • ягоди
  • наровете
  • малини
  • череши
  • кокосов
  • орех
  • личи
  • грозде
  • диня
  • цитрусови
  • плодове

Доузряващи видове (избор)

  • ябълки
  • кайсии
  • авокадо
  • банани
  • круши
  • смокини
  • киви
  • манго
  • пъпеши „Медена роса“
  • нектарини
  • папая
  • маракуя
  • праскови
  • сливи

Плодове, отделящи етилен и чувствителни към етилен

Освен разграничението между плодовете, които доузряват и тези, които не могат, при съхранението на плодовете е важно също така да се прави разлика между видовете, които отделят етилен и тези, които са чувствителни към него. Етиленът е естествен газ без цвят и мирис, който е регулатор на растежа на растенията и по този начин влияе върху процеса на зреене. И точно от това можете да се възползвате: При неузрелите доузряващи плодове, като зелен банан, може да се ускори процесът на зреене, като се постави вид плод, отделящ етилен, като например ябълка, до него в купата за плодове. Ако обаче не искате доузряващите видове, като напр. киви, да станат още по-узрели, трябва да ги съхранявате отделно от видовете плодове, отделящи етилен.

Плодове, отделящи етилен

  • ябълки
  • кайсии
  • авокадо
  • банани
  • пъпеши „Медена роса“
  • манго
  • нектарини
  • папая
  • праскови
  • сливи

Чувствителни към етилен плодове

  • киви
  • манго
  • банани
  • круши
  • дини
  • цитрусови
  • плодове

Какви плодове мога да сложа в хладилника?

Всички видове плодове, които идват от топли региони и следователно не могат да понасят студа, нямат място в хладилника. Това са тропическите плодове като манго, банани, ананаси и подобни и разбира се, всички цитрусови плодове. Чувствителните към топлина плодове, като напр. горските плодове, могат да се съхраняват в хладилника – само че в долната част, в чекмеджетата или в специално отделение за плодове и зеленчуци. Там те не са изложени на големи температурни колебания и остават свежи за дълго време. Уверете се, че в хладилника сте разделили плодовете, отделящите етилен от тези, които са чувствителни към етилен. Съвет: Най-добре е да извадите плодовете от хладилника половин час преди консумация – това ще позволи да усетите по-добре аромата им.

Правилно съхранение на хляб

Как хлябът остава свеж по-дълго? Най-добрият начин да съхранявате хляба зависи от мястото, от което го купувате. Хлябът от пекарната (пресен и неопакован), например, се съхранява най-добре в пластмасова или дървена кутия за хляб или в керамичен съд за хляб при 12 до 18 градуса стайна температура. Те са добре вентилирани (срещу образуването на мухъл) и абсорбират влагата. Важно е веднъж седмично да се почистват с малко вода с оцет. Ако купувате хляба си от супермаркета, той обикновено е в найлонова опаковка. Можете без проблем да го съхранявате в нея няколко дни. Различните видове хляб с различна скорост ли изсъхват? Това действително е така. Хлябът, който се състои изцяло или в голяма степен от пшеница, изсъхва най-бързо. Ръженият, пълнозърнестият и хлябът с квас, от друга страна, изсъхват значително по-бавно. Оптимално съхраняваният пълнозърнест хляб, например, може да остане свеж до девет дни.
Не съхранявайте хляба в хладилник Хлябът няма място в хладилника! Сухият въздух в него много бързо прави хляба престоял. Единственото изключение: когато през лятото стане много горещо и влажно, можете да го сложите в хладилника; по този начин предотвратявате появата на мухъл. Може ли да се консумира хляб с петна от мухъл? В никакъв случай. Хлябът, дори и да има съвсем малки участъци с мухъл, вече не е подходящ за консумация, тъй като мухълът вече може да се е разпространил из целия хляб. Замразяване на хляб Хлябът може да се замразява без проблеми цял или на филийки. Най-добре е да се размразява при стайна температура. Какво да правим със сухия хляб? Пригответе галета или крутони за салата! Ако са останали хлебчета от предния ден, просто ги намажете с малко вода и ги запечете отново във фурната.

Правилно съхранение на млечни продукти

Йогурт, мляко и масло Ако искате тези продукти да издържат възможно най-дълго, трябва да ги пренесете от супермаркета в хладилника възможно най-бързо (в топлите месеци може да се наложи да използвате хладилна чанта, ако пътят е дълъг). Най-добре е тези продукти да се съхраняват в оригиналната им опаковка: маслото в горното отделение на вратата на хладилника, йогуртът и млякото на средния рафт на хладилника.

Съвет 1: Не е необходимо трайното мляко (UHT) да се съхранява в хладилник, ако не е отворено. Така то може да се съхранява седмици на стайна температура. След отваряне обаче мястото му е в хладилника. Прясното прясно мляко директно от фермата трябва да се консумира възможно най-бързо (срок на годност макс. 2 – 3 дни), пастьоризираното мляко често издържа запечатано цяла седмица, а отворено 2 – 3 дни.


Съвет 2: Поради високото си съдържание на мазнини, маслото може дори да бъде замразено. За да се размрази го сложете го в хладилника.

Правилно съхранение на сирене

По принцип тук има две насоки: Всички видове сирене трябва да се съхраняват в хладилник. С изключение на прясното сирене, всички видове сирена трябва да могат да дишат и следователно не трябва да се опаковат херметично. Разфасованото сирене (нарязано сирене) може да остане в оригиналната опаковка. Ако нямате такава или сте купили сиренето неопаковано, увийте го в специална хартия за сирене или го сложете в кутия за сирене. Фолиото за хранителни продукти също е вариант, но в никакъв случай херметично затворени пластмасови кутии. То се чувства най-добре в специалното отделение за зеленчуци, защото там не е твърде студено (ако няма такова, просто го съхранявайте в средата на хладилника). Моля, съхранявайте прясното сирене на значително по-хладно място, за предпочитане най-отгоре в хладилника.

Правилно съхранение на месо

Както при млечните продукти, така и при месото важи: хладилната верига не трябва да се прекъсва изобщо или може да се прекъсне само за кратко (вземете хладилната чанта със себе си в супермаркета!). Когато се приберете вкъщи, веднага приберете месото в хладилника – при това в отделението точно над това за зеленчуците (освен ако хладилникът ви няма специално отделение за месо). Говеждото издържа там 3 – 4 дни, телешкото и свинското 2 – 3 дни, птичето само 1 – 2. Внимание с каймата: ако е възможно, тя трябва да се консумира още в същия ден. Важно е да се обърне внимание на срока на годност върху опаковката! Ако искате да размразите дълбокозамразено месо, сложете го в хладилника и се уверете, че водата от размразяването може да се оттече.

Правилно съхранение на риба

В идеалния случай купувайте прясната риба в деня, в който искате да я консумирате, защото рибата не бива да се съхранява дълго време. Разбира се, можете да я съхранявате в хладилник за кратко време, ако спазвате следното: Не оставяйте рибата, която закупите на щанда за прясно месо, в опаковката, а я съхранявайте в стъклен или порцеланов съд и я дръжте покрита с фолио и лед в хладилник за максимум 1 ден. Сложете разфасованата риба от хладилната витрина в подходящото отделение на хладилника. Обърнете внимание на срока на годност! Пушената риба има по-дълъг срок на годност поради процеса на опушване. Можете да я държите покрита с фолио в хладилник за ок. 3 дни. Дълбокозамразената риба трябва да се оставя във фризера също съгласно срока на годност. За да се размрази я оставете в хладилника и се уверете, че водата от размразяването може да се оттече.