1. home
  2. Приготви си сам
  3. Консервиране – да направим плодовете и зеленчуците устойчиви

Консервиране – да направим плодовете и зеленчуците устойчиви

Преди температурите да станат ниски, от дърветата, храстите и есенните растения в градината имаме възможност да похапваме пресни плодове и зеленчуци. По това време на годината, предлагането на сезонна продукция в страната е особено разнообразно. Който желае да запази тези аромати и вкусове до следващия сезон, когато реколтата ще е отново прясна, може просто да консервира любимите си плодове и зеленчуци. Какво ще кажете например за лук в балсамов оцет, шарена туршия или кисели краставички? Съществуват рецепти за консервиране за всеки вкус.

Консервиране

Всички рецепти за консервиране следват принципа, че маринатата защитава. Чрез загряването на солена или кисела среда, или чрез покриването с олио микроорганизмите се умъртвяват. За да се помогне на този процес, би трябвало за мариноване да се използват единствено измити стъклени буркани. В идеалния случай бурканите се стерилизират преди използване. Това може да се постигне например, при поставяне за десет минути в загрята до 140 °C фурна. След това има различни методи, чрез които да се консервират плодовете и зеленчуците.

Студено консервиране за ароматна наслада

Меките плодове или зеленчуци се преваряват при горещия метод за консервиране на компоти. Ако желаете да избегнете този момент и освен това да ароматизирате маринованите продукти, можете да ги поставите в солен разтвор, оцетна киселина или олио. За киселинната обработка са особено подходящи съдържащите вода зеленчуци и плодове, които се мариноват с кората, напр. лимони. Това може да се направи като най-напред се осолят и след това се освободят от водата, или се сварят. Накрая зеленчуците се поставят на пластове по възможност в стерилен буркан и се заливат с оцет и подправки. Класически подправки са например зърна от горчица или черен пипер, люти чушки, чесън или билки. Зеленчуците трябва напълно да бъдат покрити с оцета. Сега вече бурканът се затваря и се съхранява на хладно и тъмно място.


При соления метод на консервиране се сварява марината от едра сол, вода и малко оцет. След охлаждане зеленчуците в буркана се заливат с маринатата, докато напълно се покрият.
Поставянето в олио е типично за ордьоврите. Сушени домати, патладжани, гъби и други сортове зеленчуци придобиват страхотен аромат чрез този метод на мариноване. За целта зеленчуците най-напред се изсушават или сваряват. Варените зеленчуци се мариноват лесно и в оцет. Накрая консервираното количество се поставя на слоеве в буркана и се залива с висококачествено олио. Билките и подправките допринасят за допълнителен привкус. Добър апетит!