Консервиране – да направим плодовете и зеленчуците устойчиви
Студено консервиране за ароматна наслада
Меките плодове или зеленчуци се преваряват при горещия метод за консервиране на компоти. Ако желаете да избегнете този момент и освен това да ароматизирате маринованите продукти, можете да ги поставите в солен разтвор, оцетна киселина или олио. За киселинната обработка са особено подходящи съдържащите вода зеленчуци и плодове, които се мариноват с кората, напр. лимони. Това може да се направи като най-напред се осолят и след това се освободят от водата, или се сварят. Накрая зеленчуците се поставят на пластове по възможност в стерилен буркан и се заливат с оцет и подправки. Класически подправки са например зърна от горчица или черен пипер, люти чушки, чесън или билки. Зеленчуците трябва напълно да бъдат покрити с оцета. Сега вече бурканът се затваря и се съхранява на хладно и тъмно място.