1. home
 2. Оптимално тегло
 3. Плодове на прах

Плодове на прах

Как се използва плод на прах?

Плод на прах се произвежда от плодове, често различни сортове се комбинират един с друг, понякога към тях се добавят и зеленчуци. Фино смленият прах се поръсва върху мюсли или кисело мляко. Някои продукти може също да се разбъркат в прясно мляко и ще получите за нула време вкусно смути или шейк. Плод на прах може да се използва също за печива или за есенция на домашно приготвените шоколадови бонбони. При тях прахът не трябва да бъде заместител на пресни плодове, а допълнение. Германското сдружение по храните препоръчва да се ядат всекидневно две порции плодове и три порции зеленчуци – което много хора не правят. Чрез консумирането на плод на прах това може да стане по-лесно.

Как се прави плод на прах?

За производството на плод на прах се използват пресни плодове, сухо-замразени след беритба. Това означава, че те се замразяват при много ниски температури, за да запазят възможно най-много хранителни вещества. Чрез този процес, съдържащата се вода се изпарява. След това, сухо-замразените плодове се пулверизират и се пълнят в пакети или кутии.


Практично: Чрез производството на плод на прах може да се обработват също плодове, които нямат търговски вид, например потъмнели банани или безформени плодове манго.

Доколко здравословен е плодът на прах?

Процесът на сухо замразяване е изключително щадящ за хранителните вещества, около 80 процента от тях, като Витамин C, се запазват. За разлика от обикновените плодове, при плода на прах хранителните вещества са десет пъти по-концентрирани, без съмнение това важи също и за съдържанието на захар. Плодовият прах обаче не е заместител на плодовете и зеленчуците, според експертите на Германското дружество по храните. Той съдържа по-малко ценни хранителни вещества от самия плод. Затова, касис, ягоди или къпини е по-добре да се консумират натурални. Всеки, който купува плод на прах, трябва да обърне внимание, да не съдържа добавки като Бетакаротин.

Направете сами плод на прах

Имате големи количества боровинки, ананас или малини? В такъв случай можете да направите сами плодове на прах. За съжаление, процесът на сухо замразяване не е подходящ за домакинството, но вие можете да изсушите плодовете във фурна на ниска температура. Тук също водата се изпарява, така че можете да ги пулверизирате. Който има, може да използва за тази цел и дехидратор.

Основна рецепта Малинов плод на прах

Домашно приготвен плод на прах от малини За 1 чаша: 500 г малини

Приготвяне:

 1. Измийте и подсушете с потупване малините.
 2. Наредете ги една до друга в покрита с хартия за печене тава и изсушете във фурна при 60°С с циркулация на въздуха.
 3. Оставете леко открехната вратата на фурната.
 4. Процесът може да продължи до 24 часа. Плодовете са готови, когато се разпаднат.
 5. Смелете фино малините, например в мелничка за кафе, и ги съхранете затворени херметически.
 6. Срокът им на годност е 6 месеца.

Планирайте храненето си още от вкъщи

Ако сами се грижите за храненето си, трябва да планирате добре.

 • Приготвяйте по-голямо количество храна и си я замразете на отделни порции – могат да са супи, месни или зеленчукови ястия.
 • Използвайте остатъците и ги добавяйте към салати или паста.
 • Салати, здравословни сандвичи и леки ястия като кус-кус, пастети, киш или тортили са подходящи и за хапване на крак. Кисело мляко с плодове или оризов пудинг са за предпочитане пред вафла.