1. home
  2. Оптимално тегло
  3. Балансирано хранене в офиса: съвети за работещи

Балансирано хранене в офиса: съвети за работещи

Сандвич пред екрана на компютъра или дневното меню в столовата - това е типичният обяд в офиса за много хора. Но това не е балансирано! Проблемът е, че повечето хора нямат особени претенции за обедната си почивка. Преди всичко обядът трябва да е бърз, тъй като самата почивка минава бързо. Малко са тези, които имат в работата си столова със здравословно и балансирано меню. Истината е, че е нужна специална подготовка, за да не попаднем в капана на калориите и мазнините в напрегнатото ежедневие в офиса, където понякога дори пропускаме храненето.

Здравословна закуска – мисия възможна

Започнете работния ден със здравословна закуска. Ако стартирате с празен стомах, няма да имате сили за целия ден. Ако не обичате да се храните сутрин, то поне изпийте чаша сок и си вземете нещо за хапване за офиса. Не бива да се пренебрегват и междинните хранения. Вместо да прибягвате до шоколадови блокчета, сладкиши или сандвичи, снабдете се със здравословни закуски. Ядките, нарязаните плодове и зеленчуци или нискомаслените млечни продукти осигуряват на организма оптимални хранителни вещества, без да го претоварват.

Здравословен обяд – сменете обстановката

На повечето работни места има обедна почивка между 12 и 14 ч. Пропускането на тази пауза не е добра идея, тъй като тялото се нуждае от нова енергия, за да се концентрира и да работи добре. Отделете време за обяд. Яжте бавно и с удоволствие. Излезте навън или отидете в стаята за почивка. По-добре е да смените обстановката, отколкото да се храните пред екрана. С нашите вкусни рецепти за обяд, приготвени вкъщи, си гарантирате здравословно и вкусно хапване.

За какво да внимавате, когато обядвате в заведение?

  • Избягвайте прекалено мазните ястия, тъй като те се храносмилат по-бавно. Резултатът е умора и затруднения с концентрацията и следобедна непродуктивност.
  • Пропуснете тежките пържени меса. В повечето заведения вече се предлагат вегетариански ястия или печена риба.
  • Избягвайте сосовете, тъй като те често съдържат много мазнини.
  • Поискайте по-малки порции. След като веднъж сте сложили храната в чинията си, обикновено я изяждате всичката просто по навик.
  • Добавете салата, зеленчуци или плодове към основното ястие.

Планирайте храненето си още от вкъщи

Ако сами се грижите за храненето си, трябва да планирате добре.

  • Приготвяйте по-голямо количество храна и си я замразете на отделни порции – могат да са супи, месни или зеленчукови ястия.
  • Използвайте остатъците и ги добавяйте към салати или паста.
  • Салати, здравословни сандвичи и леки ястия като кус-кус, пастети, киш или тортили са подходящи и за хапване на крак. Кисело мляко с плодове или оризов пудинг са за предпочитане пред вафла.