
1. Кой е открил макаронените изделия?
Преди няколко години при разкопки в Китай археолозите откриват съд на 4000 години с макаронено ястие. Макароните били от просо, но имали формата на спагети. Те били с ширина около 3 мм и дължина 50 см. С това китайците са доказали, че са познавали макаронените изделия 1500 години преди етруските. Дали обаче те са истинските откриватели? Възможно е различните народи да са открили макаронените продукти абсолютно независимо едни от други. От различни писмени източници става ясно, че и арабите и индийците са похапвали макаронени ястия много отдавна. Освен това арабите били първите, които сушели макаронените изделия на въжета за простиране, за да ги направят устойчиви и да могат да ги вземат при пътувания. Когато в ранното средновековие арабите завладели Сицилия, методът на сушене на макаронени изделия се пренесъл в Европа. До този момент те трябвало да се консумират в натуралното си състояние. Първата фабрика за макаронени изделия е основана от Паоло Агнезе през 1825г. и така прокарала пътя на тяхното промишленото производство.
Дълго време Италия и Китай са спорели за това, кой в действителност е открил макаронените продукти. Най-напред различни изследователи са приемали, че Марко Поло е пренесъл макаронените храни през 13 век от Китай в Италия. Но още древните гърци и римляните са познавали макаронените ястия: учените открили изображения на макаронено тесто върху етруски надгробни камъни от 4 век преди Христа, а римският автор Апиций говори в своята книга “За готварското изкуство” за “laganvm”, подобно на конци тестено ястие. Затова дълго време италианците смятали, че техните предци са били откривателите на макаронените изделия.
2. Консумацията на макаронени изделия по света

5. Нисковъглехидратни макаронени изделия
7. Да приготвим макароненото ястие: Ето как се получава перфектната паста!
