1. home
  2. Любопитни хранителни факти
  3. Макаронени изделия: 10 факта

1. Кой е открил макаронените изделия?

Преди няколко години при разкопки в Китай археолозите откриват съд на 4000 години с макаронено ястие. Макароните били от просо, но имали формата на спагети. Те били с ширина около 3 мм и дължина 50 см. С това китайците са доказали, че са познавали макаронените изделия 1500 години преди етруските. Дали обаче те са истинските откриватели? Възможно е различните народи да са открили макаронените продукти абсолютно независимо едни от други. От различни писмени източници става ясно, че и арабите и индийците са похапвали макаронени ястия много отдавна. Освен това арабите били първите, които сушели макаронените изделия на въжета за простиране, за да ги направят устойчиви и да могат да ги вземат при пътувания. Когато в ранното средновековие арабите завладели Сицилия, методът на сушене на макаронени изделия се пренесъл в Европа. До този момент те трябвало да се консумират в натуралното си състояние. Първата фабрика за макаронени изделия е основана от Паоло Агнезе през 1825г. и така прокарала пътя на тяхното промишленото производство.


Дълго време Италия и Китай са спорели за това, кой в действителност е открил макаронените продукти. Най-напред различни изследователи са приемали, че Марко Поло е пренесъл макаронените храни през 13 век от Китай в Италия. Но още древните гърци и римляните са познавали макаронените ястия: учените открили изображения на макаронено тесто върху етруски надгробни камъни от 4 век преди Христа, а римският автор Апиций говори в своята книга “За готварското изкуство” за “laganvm”, подобно на конци тестено ястие. Затова дълго време италианците смятали, че техните предци са били откривателите на макаронените изделия.

Проверка на списъка със съставки

Както вече знаете, сладостта не е непременно единственият критерий за наличието на захар в даден продукт. Силните подправки, солта или други аромати лесно успяват да я изтласкат на заден план, така че почти не забелязваме захарта само като я опитаме. За щастие списъкът със съставки бързо предоставя информация. Единственият проблем е, че захарта има различни имена и затова невинаги се вижда от пръв поглед. Тук можете да научите как правилно да четете списъка със съставки.

Къде можем да открием съдържание на захар?

Не е изненадващо, че сладкишите, хрупкавите зърнени храни и други подобни съдържат захар.


Но какво да кажем за хляба, привидно натуралното смути, плодовото кисело мляко и всички онези продукти, които умишлено се рекламират "без изкуствена захар"?


Факт е, че захарта под някаква форма се съдържа в изключително много преработени храни. Дългият списък на съставките и наситеният изкуствен вкус увеличават вероятността захарта да се използва като носител на аромата във всеки случай. Продуктите с намалено съдържание на мазнини или тези за фитнес често са и силно подсладени, за да заместят липсващите мазнини, които носят вкуса.


Истинският проблем не е толкова в това, че захарта изобщо присъства, а в неочаквано голямото ѝ количество, което не бихме заподозрели в много неща.


Следващият път, когато пазарувате, разгледайте червеното зеле в буркан, тостерния хляб, някои видове песто и много кисели консерви – ще се изненадате.

Съхранение на хранителни продукти в кухненския шкаф при стайна температура

Разбира се, макароните, оризът, консервите и другите подобни нямат място в хладилника. За тях е достатъчно съхранение при средно 15 – 20°C в кухненския шкаф. Уверете се, че не е изложен на пряка слънчева светлина и че не е поставен точно над или до печката: високите температури и влажният въздух, които възникват по време на готвене, не са подходящи за целта. При подреждане на килера или шкафа важи следното: преместете новите продукти отзад и първо използвайте старите. Затворете отново плътно отворените опаковки или прехвърлете съдържанието в съдове с капаци. Можете да снабдите дори консервираните продукти с дата и съдържание, точно като при замразяването – така запазвате по-добра прегледност.

2. Консумацията на макаронени изделия по света

Всеки германец изяжда около 8 кг макаронени изделия средно за една година. Спагети, запеканки с макарони или лазаня, повечето германци ядат веднъж седмично макаронени ястия. Много от децата обожават спагети с доматен сос или „Болонезе“, а и повечето възрастни не казват „не“ на порция паста. С консумацията си на макаронени изделия всъщност ние като народ се намираме в долната половина на средното потребление. Унгарците например, изяждат 6,5 кг, а италианците цели 25 кг. годишно. С това Италия безспорно е страна номер едно по консумация на пастата. Съществува дори и Световен ден на макаронените изделия. От 1995г. той се провежда ежегодно на 25 октомври.

3. Можем ли сами да си приготвим макаронени продукти?

Този, който обича да яде макаронени храни, трябва непременно поне веднъж да си ги приготви сам. Тогава стават два пъти по-вкусни! Преди всичко се нуждаем от малко търпение и много време, тъй като макароненото тесто се нуждае от продължително месене и разточване. Традиционната италианска паста - “Pasta secca” (сушени макарони) – се прави от грис от твърда пшеница. При “Pasta fresca” (прясна паста) се добавя яйце. У нас макаронените изделия с яйце са по-желани, отколкото тези без яйце. Самостоятелно направените макаронени продукти естествено могат да се приготвят изцяло според личния вкус, с или без яйце. И изобщо не се нуждаем от огромно оборудване: дъска за макарони и добър нож са напълно достатъчни.

4. Пълнее ли се от макарони?

И да, и не. Макаронените изделия съдържат предимно въглехидрати и поради това са важни източници на енергия. Спортистите посягат с особено удоволствие към макаронените ястия. Ако се храните балансирано и хапвате макаронени храни от време на време, със сигурност няма да напълнеете. Обърнете внимание на това да не приемате повече твърде много калории на ден и да се движите достатъчно. Ако обаче в менюто ви има спагети със сметанов сос, вероятността да напълнеете е твърде голяма. Ако желаете да спестите приема на по-голямо количество въглехидрати, по-скоро се насочете към нисковъглехидратните алтернативи. Пълнозърнестите макаронени изделия осигуряват по-продължителна ситост и доматеният сос с подправки съдържа по-малко калории отколкото мазният сметанов сос

5. Нисковъглехидратни макаронени изделия

Нисковъглехидратните макаронени изделия са подходящи за всички, които са на нисковъглехидратна диета и не желаят да се откажат от пастата. Най-хубавото е, че макаронените храни от брашно от леща или нахут са не само нисковъглехидратни, но и безглутенови и по този начин са идеален заместител на макаронените продукти за всички хора, които страдат от целиакия. Нисковъглехидратните макаронени изделия се приготвят както нормалните такива. Придържайте се към инструкциите върху опаковката. Дори и т.нар. „коняк спагети“ стават все по-популярни при желаещите да отслабнат, тъй като те съдържат минимално количество калории. Те се произвеждат от вода и от брашно от луковиците на растението коняк. По цвят и консистенция наподобяват стъклените нудли и поради това са по-подходящи за азиатските макаронени ястия, отколкото за италианската паста. Прекрасен нисковъглехидратен вариант са и Zoodles – макаронени продукти от тиквички или други зеленчуци. Можете да си ги приготвите лесно и сами с помощта на спирална зеленчукорезачка. Опитайте!

6. Цветни макаронени изделия

Ако трябва да е екстравагантно, то цветната или черна паста е правилният избор! Ако сега си мислите, че тези макаронени продукти са нездравословни поради използваните оцветители, това не е така. Цветните макарони се оцветяват по абсолютно естествен начин: червени макаронени изделия с доматено пюре, зелените със спанак, а жълтите с шафран или жълтък. Те изглеждат не само красиво, но се отличават и по вкус от обичайните сортове паста. Преди всичко при пресните макаронени продукти особено добре можем да усетим ароматите на оцветяващите сортове зеленчуци. Черните макаронени изделия са особено популярни в момента и са абсолютно задължителни за всеки кулинарен гуру. Противоположно на много други черни хранителни продукти, не се оцветяват с въглен, а с мастилото на сепията.

7. Да приготвим макароненото ястие: Ето как се получава перфектната паста!

Приготвянето на макаронените продукти за някои хора е детска игра, за други тежка задача. Ако спазвате няколко основни правила, това е много лесно: Всички макаронени изделия трябва да се варят във вряща вода. За целта винаги използвайте голяма тенджера с вода. За 100 грама паста се нуждаете от един литър вода и супена лъжица сол. Оставете водата да заври и тогава добавете солта и пастата. Разбърквайте добре периодично и не слагайте олио или масло във водата. Времето на варене се определя според вида на макароненото изделие. Според дебелината си спагетите трябва да са готови за консумация след около седем до девет минути, цилиндричните макарони след около девет минути, а лентовидните макарони след девет до дванадесет минути. Пресните макарони от своя страна са готови още след две до три минути. В Италия съществува поговорката: “Gli spaghetti amano la compagnia” (Спагетите обичат компанията), което трябва да означава, че човек трябва е най-добре да остане близо до тенджерата и винаги да проверява добре, дали макароните са вече “al dente”. Ако макароните са готови, се прецеждат през гевгир. Не се опитвайте да ги изцеждате. От това макароните ще загубят своята устойчивост и сосът не би попил така добре. Италианците например не заливат макаронените ястия със соса, а ги потапят в него. Ако се придържате към тези препоръки, ще приготвите перфектната паста.

8. Колко различни вида макаронени изделия съществуват?

Къси или дълги, дебели или тънки, груби или гладки - съществуват много различни сортове макаронени изделия. Само в Германия са повече от 100 сорта макаронени изделия, а в световен мащаб над 600! Особено популярни са дългите макаронени изделия като спагети, ленти или макарони. Но също и цилиндрични макарони, канелони и фусили. Заедно с безглутеновите и нисковъглехидратните макаронени продукти се появяват нови и нови сортове – чували ли сте за водорасловите нудли, соевите нудли или нудлите от киноа?

9. Кой сос на кой сорт макаронени изделия подхожда?

Перфектната паста се получава само ако и сосът е подходящ. Но не всеки сос е подходящ за всеки вид макаронен продукт. Запомнете това основно правило: Фините и кремообразни сосове като песто или сметанов сос са подходящи повече за тънките видове паста като спагети и спагетини. По-тежките сосове като „Болонезе“ са подходящи повече за големи и широки макаронени изделия като цилиндричните или лентовидните. Макаронени изделия с яйца са особено вкусни, ако към тях се добавят сметанови сосове, а към макаронените изделия от твърда пшеница - доматени сосове. Без правилния сос макаронените изделия са по-скоро скучни, със сос напротив - истинска наслада! Кой е правилният сос, зависи естествено и от личния вкус. Едни се заричат в обикновените спагети с масло, други обичат богата паста с морски дарове. Можете да получите своето вдъхновение от нашите вкусни рецепти за паста и да откриете своя любим вариант.

10. Съхраняване на макаронени изделия: Така се прави!

Съхранявайте макаронените изделия най-добре в сухо помещение. За да не могат нежелани насекоми да нападнат макаронените продукти, ви препоръчваме да ги съхранявате в стъклени буркани с винтови капачки. Пластмасовите опаковки за съжаление не ги предпазват от вредители, тъй като ларвите на молците по храните могат да ги прегризат и да попаднат в опаковката на изделието.При правилно съхранение макаронените изделия имат трайност около една година. Ръчно направените макарони или тези от хладилната витрина имат от своя страна само три дни трайност. Непременно ги съхранявайте в хладилника. Приготвените вече макаронени продукти могат да се съхраняват в хладилник от два до три дни.