Колко здравословна е стевията?
Супер сладка и въпреки това нискокалорична? Това звучи твърде добре, за да е истина. Преди няколко години се смяташе, че стевията ще изпълни това желание. За съжаление, предполагаемото чудодейно растение все пак се оказа, че не е най-добрият заместител на захарта.
Откъде идва и къде расте стевията?
Растението стевия (Stevia rebaudiana) първоначално идва от Южна Америка. Расте като многогодишно растение в района на планинската верига Амамбай в парагвайско-бразилската гранична зона. Най-късно от 2011 г. обаче е позната и у нас. Оттогава стевиол гликозидите, както се наричат подсладителите, получени от растението стевия, са одобрени и в Европа. Те могат да бъдат намерени в списъка на съставките под идентификационен номер E960.
В случай че вече се питате: Колко калории има стевията?, ето и отговрът. Сладките листа или произведените от тях подсладители имат 0 калории и не причиняват кариес. Първоначално звучи като алтернатива на обикновената домакинска захар...
Какви продукти със стевия съществуват?
Стевия за подслаждане се предлага в няколко разновидности: Най-естественият начин са изсушените листа от стевия, които са подходящи за подслаждане на чай, например. Течните концентрати на стевия, таблетките или прахообразната форма са по-достъпни и с по-разнообразно приложение. На въпроса: Как да използваме стевия? Няма общ отговор, тъй като зависи изцяло от формата на дозиране.
В супермаркета също можете да намерите някои продукти, в които се използва стевия като подсладител. Например стевия спестява няколко калории в кока кола, концентриран сироп, конфитюри или шоколад. Въпреки това, тъй като големият бум около този подсладител вече приключи, сега няма толкова много продукти, колкото имаше преди няколко години.
Коя стевия е най-добрата?
Коя стевия е по-добра или по-лоша зависи изцяло от употребата. Малките таблетки са идеални за кафе, чай и други топли напитки. Прахообразната форма е подходяща за печене, тъй като консистенцията й се доближава най-много до тази на обикновената захар. Течният вариант е идеален за десерти, извара или кисело мляко.
Коя стевия няма горчив вкус?
Предлаганата у нас подсладителна смес стевия се състои от основните компоненти стевиозид и ребаудиозид-А, вид стевио гликозид. Появяващият се понякога горчив послевкус се дължи на високото съдържание на стевиозид в състава на стевията. Ако искате да избегнете това, трябва да се уверите, че съдържа голям процент (например 90%) ребаудиозид-А, който има сладък вкус.
Колко стевия на ден?
Експертите препоръчват да се консумират не повече от 4 mg стевия на килограм телесно тегло на ден.
От време на време се задава въпросът: Дали може да се консумира стевия по време на бременност? Тук обаче няма причина за безпокойство. Консумацията на стевия в нормални количества не вреди нито на майката, нито на бебето. Тествана е в рамките на процес по одобрение и следователно може да се използва и по време на бременност без колебание.
Да използваме стевия – да или не?
В крайна сметка е трудно да се каже ясно „да“ или „не“ за или против стевията. Всеки, който по принцип използва подсладители, със сигурност може да хареса вкуса на стевията. Стевията обаче не е непременно по-добра от другите заместители.
По-разумно е да свикнете вкусовите рецептори с по-малко сладко, отколкото да поддържате желанието за сладко с нискокалорични химически алтернативи.



