1. home
  2. Колко здравословна е стевията

Колко здравословна е стевията?
 

 

Супер сладка и въпреки това нискокалорична? Това звучи твърде добре, за да е истина. Преди няколко години се смяташе, че стевията ще изпълни това желание. За съжаление, предполагаемото чудодейно растение все пак се оказа, че не е най-добрият заместител на захарта.


Откъде идва и къде расте стевията?


Растението стевия (Stevia rebaudiana) първоначално идва от Южна Америка. Расте като многогодишно растение в района на планинската верига Амамбай в парагвайско-бразилската гранична зона. Най-късно от 2011 г. обаче е позната и у нас. Оттогава стевиол гликозидите, както се наричат подсладителите, получени от растението стевия, са одобрени и в Европа. Те могат да бъдат намерени в списъка на съставките под идентификационен номер E960.


В случай че вече се питате: Колко калории има стевията?, ето и отговрът. Сладките листа или произведените от тях подсладители имат 0 калории и не причиняват кариес. Първоначално звучи като алтернатива на обикновената домакинска захар...

 

Колко стевия вместо захар?

Тъй като стевията се предлага в различни дозирани форми, изчисляването е малко по-трудно. Можете да използвате таблицата като ориентир. Все пак винаги е по-добре да експериментирате малко и да намерите идеалното ниво на сладост.


Количество захар                                 Заместител на захарта

100 g                                                        100 g стевия на гранули

50 g                                                          1 щипка Стевиозид на прах

1 бучка захар                                         2-3 капки течна стевия

2 бучки захар                                         1 таблетка стевия


Какви продукти със стевия съществуват?


Стевия за подслаждане се предлага в няколко разновидности: Най-естественият начин са изсушените листа от стевия, които са подходящи за подслаждане на чай, например. Течните концентрати на стевия, таблетките или прахообразната форма са по-достъпни и с по-разнообразно приложение. На въпроса: Как да използваме стевия? Няма общ отговор, тъй като зависи изцяло от формата на дозиране.

 

В супермаркета също можете да намерите някои продукти, в които се използва стевия като подсладител. Например стевия спестява няколко калории в кока кола, концентриран сироп, конфитюри или шоколад. Въпреки това, тъй като големият бум около този подсладител вече приключи, сега няма толкова много продукти, колкото имаше преди няколко години.


Коя стевия е най-добрата?


Коя стевия е по-добра или по-лоша зависи изцяло от употребата. Малките таблетки са идеални за кафе, чай и други топли напитки. Прахообразната форма е подходяща за печене, тъй като консистенцията й се доближава най-много до тази на обикновената захар. Течният вариант е идеален за десерти, извара или кисело мляко.

 

Какво представлява стевия на гранули?

Стевия на гранули е кристалната форма на подсладителя. Тя е термоустойчива и следователно може да се използва за готвене или печене. Практично: Стевия на гранули напълно замества количеството захар в рецептите за печене и следователно може да се използва 1:1, както в оригиналната рецепта.


Какво представлява екстракт от стевия?


Екстрактът от стевия е с много висока степен на чистота и затова има 400 пъти по-сладък вкус от захарта. При дозирането винаги трябва да се внимава и да се подслажда постепенно, за да не стане храната твърде подсладена и негодна за консумация.


Коя стевия няма горчив вкус?


Предлаганата у нас подсладителна смес стевия се състои от основните компоненти стевиозид и ребаудиозид-А, вид стевио гликозид. Появяващият се понякога горчив послевкус се дължи на високото съдържание на стевиозид в състава на стевията. Ако искате да избегнете това, трябва да се уверите, че съдържа голям процент (например 90%) ребаудиозид-А, който има сладък вкус.

 

Колко стевия на ден?


Експертите препоръчват да се консумират не повече от 4 mg стевия на килограм телесно тегло на ден.


От време на време се задава въпросът: Дали може да се консумира стевия по време на бременност? Тук обаче няма причина за безпокойство. Консумацията на стевия в нормални количества не вреди нито на майката, нито на бебето. Тествана е в рамките на процес по одобрение и следователно може да се използва и по време на бременност без колебание.

 

Какви са недостатъците на стевията?

При по-внимателно разглеждане се оказва, че стевията не е решението на всички проблеми със захарта:


Много продукти, подсладени със стевия, също съдържат захар или други подсладители. Моля, прочетете внимателно списъците със съставките и таблиците с хранителни стойности на такива продукти, преди да ги купите!


Мнозина различават вкуса на стевията и трябва да свикнат с него.


Не всеки вид стевия е подходящ за печене. Дори ако стевията е растение, подсладителите, направени от нея, нямат много общо с естествената стевия. За тяхното производство са необходими много химични процеси.


Да използваме стевия – да или не?


В крайна сметка е трудно да се каже ясно „да“ или „не“ за или против стевията. Всеки, който по принцип използва подсладители, със сигурност може да хареса вкуса на стевията. Стевията обаче не е непременно по-добра от другите заместители.


По-разумно е да свикнете вкусовите рецептори с по-малко сладко, отколкото да поддържате желанието за сладко с нискокалорични химически алтернативи.